Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Novinka vo vymáhaní dlhov. Finančná správa zmrazí účty rýchlejšie
Zdielať na

Novinka vo vymáhaní dlhov. Finančná správa zmrazí účty rýchlejšie

BRATISLAVA / Mnohí, ktorí majú podlžnosti voči finančnej správe, sa musia pripraviť na zmrazenie účtov. Ak totiž súd vydá rozhodnutie o exekučnom konaní, finančná správa má oveľa jednoduchší prístup k vašim peniazom. Do praxe vstúpila táto novinka začiatkom augusta.

Finančná správa aj doteraz riešila exekúcie zablokovaním účtu v banke. Lenže kým sa reálne táto blokácia vykonala, bol už účet dlžníka väčšinou prázdny."Finančná správa pokračuje v rozširovaní elektronickej komunikácie, od augusta komunikujeme s 23 bankami elektronicky," uviedla Ivana Skokanová, hovorkyňa finančnej správy Slovenskej republiky. Takáto zrýchlená komunikácia finančnej správe v prípade vymáhania exekúcií veľmi pomôže. Doteraz museli do bánk posielať rozhodnutia klasicky poštou a proces trval niekedy aj dva týždne.

Akonáhle získa finančná správa rozhodnutie, či už predbežné alebo právoplatné zo súdu, môže prostredníctvom spoločného systému zaslať konkrétnej banke požiadavku na blokáciu finančných prostriedkov. Ak stihne finančná správa vložiť podnet do systému do 16:00 popoludní, banka zmrazí čiastku na účte dlžníka ešte v ten istý deň. "Finančné prostriedky sú len zadržané v banke, finančnej správe na účet sú pripísané až po právoplatnom skončení," dodala Ivana Skokanová. 

Celý proces komunikácie medzi 23 bankami a finančnou správou koordinovala slovenská banková asociácia. Do praxe zavádzali elektronickú komunikáciu približne 6 rokov. "Bankový pracovník ako aj daňový exekútor dokážu prijať a spracovať informáciu oveľa rýchlejšie, vidieť ju nie v reálnom čase ale veľmi podobne, a teda s ňou ihneď pracovať, bez toho, aby museli čakať na nejaké doručovanie," vysvetlil Martin Gajdoš, Slovenská banková asociácia. 

Daňových exekúcií vydá finančná správa v priemere 100 denne. "V roku 2017 finančná správa začala približne 29-tisíc daňových exekučných konaní, v tomto roku je to doposiaľ 14-tisíc," dodala hovorkyňa finančnej správy Slovenskej republiky.

Rýchlejšia elektronická komunikácia hrá odteraz v neprospech dlžníkov. Tí totiž zdĺhavé poštové doručovanie využili na to, aby si z účtu pred blokáciou vybrali všetky finančné prostriedky.

Pozrite si aj reportáž o falošnom maily, ktorý mala rozposielať finančná správa:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy