Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Bociany opúšťajú svoje hniezda. Ľudia sú znepokojení
Zdielať na

Bociany opúšťajú svoje hniezda. Ľudia sú znepokojení

ZAMAGURIE / Okolie Pieninského národného parku húfne opúšťajú bociany. Ľudia sú znepokojení. Boja sa, aby to nebolo predzvesťou skorého príchodu zimy. Prvý bocianí kŕdeľ opustil podtatranskú oblasť už začiatkom augusta. Tento bleskový odchod prekvapil aj ochranárov. Netušia, prečo sa to deje.

Zdá sa, že bocianom na severovýchode Slovenska už dochádza trpezlivosť a premenlivé počasie im začína liezť na nervy. "Ľudia sú trošku z toho zmätení že prečo teraz. Migrácia sa začala, tak je to posunuté, lebo všetko je posunuté," vysvetľuje riaditeľ národného parku Vladimír Klč. 

V kancelárii ochranárov začal zvoniť telefón už začiatkom augusta, keď ľudia na poliach, ale aj na oblohe spozorovali bocianie kŕdle. Bolo jasné, že zavelili na odchod. "Začali sa hýbať smerom do južných teplých krajín," dodáva Klč. 

"Neviem čo to ovplyvňuje, či to počasie bolo také, že im to stačilo a povedali si dosť, ideme zo Slovenska preč, ale zdvihli sa veľmi skoro," vraví skúsený bocianológ Miroslav Fulín. 

Možno to bolo práve počasie čo bocianov donútilo opustiť chladný severovýchod. Odborník povedal, že tento rok uhynulo veľmi veľa mláďat práve pre častý dážď. 

Meteorológ sa náhlemu odchodu bocianov čuduje tiež. Aspoň čo sa počasia týka. Podľa neho by sme za tým nemali hľadať žiadnu prudkú zmenu . A ani predpovede nehovoria nič o tom, že by sa malo ochladiť. Naopak, bude stále tak, ako sa na leto patrí.

Túto sezónu už jedno bocianie mláďa zachraňovali. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články