Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Pri jeho dielach pľuli na zem. Dnes je Warhol svetovou hviezdou a oslávil by 90 rokov
Zdielať na

Pri jeho dielach pľuli na zem. Dnes je Warhol svetovou hviezdou a oslávil by 90 rokov

MEDZILABORCE / Presne pred 90. rokmi sa narodil kráľ pop-artu Andy Warhol. Jeho kariéru odštartovali Campbellove polievky a kritici ich na výstave doslova udupali pod čiernu zem. Dva portréty polievok vtedy z ľútosti k Warholovi za dvesto dolárov kúpil americký herec Dustin Hoffman. Z umelca s rusínskymi koreňmi sa napokon stala svetová superstar a hodnota kritizovaných polievok sa dnes šplhá k 50 miliónom.

"Vyrastal v Pittsburgu, v chudobnej, nábožensky založenej rodine. Vyrastal v rodine Rusínov, mama do smrti nevedela dobre po anglicky. Oni spolu chodili aj do kostola, do gréckokatolíckej cirkvi," uviedol kurátor múzea moderného umenia Andyho Warhola Michal Bycko.

Hoci sa jeho rodičia narodili v Mikovej, k rusínskym koreňom sa Warhol nehlásil. V čase, keď sa z neho stala svetová výtvarná superstar bol u nás totalitný režim. "Pop-artové hnutie, ktorého bol predstaviteľom, sa nevyučovalo ani na vysokých školách, pretože bolo považované buržoázne kapitalistické umenie, nebol poznaný v slovenskom kontexte," povedal riaditeľ múzea moderného umenia Andyho Warhola Martin Cubjak. 

Aj keď sa už počas života stal najlepšie zarábajúcim umelcom, začiatky kráľa popartu neboli jednoduché. Campbellové polievky údajne Andy Warhol jedol každý deň 20 rokov. Práve to je dielo, ktoré umeleckú obec postavilo hore nohami. Polievky boli na začiatku kritikmi úplne zatracované. "Doslova niektorí umenovedci pľuli na zem, ako je možné, že si niekto dovolil vystaviť potravinársky produkt a urobiť z neho ekvivalent umenia. Dustin Hoffman sa zľutoval vtedy na tej výstave a obidve plátna kúpil on za nejakých 200 dolárov," uviedol Cubjak. 

Artefakty na Slovensku nie sú

Dnes sa ich hodnota pohybuje na úrovni 50 miliónov dolárov a spolu s Duschompovým Pisoárom a Picasovými Avignonskými slečnami sú kritikmi považované za najrevolučnejšie umelecké diela 20. storočia. V Medzilaborciach majú najväčšiu stálu expozíciu Warholových diel Európy. Dokopy ich je tu až 270 s hodnotou odhadovanou na sedem miliónov eur. Väčšia časť artefaktov ale teraz chýba. Portréty Marilyn, krstná košieľka a Warholove osobné veci sú na výstave v Chorvátsku. "Výstava je v Kniežacom paláci v starom historickom centre Zadaru. V Zadare je 151 diel a artefaktov v hodnote okolo 560 000 eur," povedal Cubjak. 

V polovici septembra sa vrátia naspäť do Medzilaboriec. "Meno Andy Warhol je pre Medzilaborce to najpodstatnejšie a najznámejšie čo môžeme ponúknuť," povedal primátor mesta Medzilaborce Vladislav Višňovský. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy