Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Kúriť potrebujeme najmä v zime. Čo teda robia teplári v lete?
Zdielať na

Kúriť potrebujeme najmä v zime. Čo teda robia teplári v lete?

BRATISLAVA / Pri týchto horúčavách to vyzerá akoby sa ani neskončila vykurovacia sezóna. Najmä na juhu Slovenska si ľudia už vyše týždňa "vychutnávajú" takmer tropickú klímu. Teplárov ale viniť nemôžu, napriek tomu, že v lete sa prioritne venujú iným aktivitám.

Mohlo by sa zdať, že výrobcovia tepla nemajú v lete čo robiť, ale skutočnosť je trochu iná. Práce majú vyše hlavy, lebo čo neurobia teraz, v zime ich dobehne. "Realizujú gro náročnejších opráv a údržby a tiež časovo náročnejších opráv," uviedol Peter Kurilla, zástupca dodávateľov tepla. 

Leto je na rekonštrukcie a zavádzanie moderných technológií ako stvorené. Mnohí majitelia predovšetkým panelových bytov by určite privítali, keby radiátory nielen v zime kúrili, ale počas letných horúčav chladili. "Ak by sme vliali studenú vodu do radiátorov, tak pri vonkajších teplotných podmienkach by dochádzalo ku kondenzácii vzdušnej vlhkosti na radiátoroch a tie by kvapkali v obytných priestoroch," vysvetlil Peter Kurilla

​Technicky je to nateraz síce zložité, no istý druh osvieženia teplári ľuďom predsa len doprajú. Práve v týchto týždňoch si mnohí našli na vchodových dverách oznam o odstávke teplej vody. "Odstávky sa nedajú robiť počas vykurovacej sezóny, keď je potrebné dodávať teplo do domácností," povedala Lucia Burianová, zástupkyňa člena SZVT.

Spotreba teplej vody ale paradoxne v lete neklesá. "Vzhľadom na horúčavy sa ľudia viac sprchujú a tým sa voda spotrebúva viac ako počas chladnejších dní," vysvetlila Lucia Burianová.  Sprchovať sa v studenej vode je tak síce vynútený, no zároveň veľmi osviežujúci zážitok. Avšak jeho efekt trvá iba niekoľko minút.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy