Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Krymský premiér sa stretol s poslancom Marčekom. Sme jednej krvi, povedal
Zdielať na

Krymský premiér sa stretol s poslancom Marčekom. Sme jednej krvi, povedal

BRATISLAVA / Krymský premiér Sergej Aksjonov na sociálnej sieti zverejnil fotky a informácie zo stretnutia so slovenskými podnikateľmi, ktorých na Krym priviedol nezaradený poslanec NR SR Peter Marček.

Aksjonov verí, že slovenskí podnikatelia nadviažu na Kryme spoluprácu. “Som presvedčený, že takéto stretnutia sú výhodné pre obe strany. Máme jednu históriu, máme rovnakú krv,“ konštatoval Aksjonov s tým, že slovanské národy majú žiť v priateľstve. Podľa neho je preto potrebné rozvíjať vzájomnú diplomaciu, vďaka ktorej bude podobných stretnutí každý rok viac.

Spolupráca s Krymom

Aksjonov oznámil vznik pracovnej skupiny pre rozšírenie stykov zo Slovenskou republikou. Slovákom poďakoval za záujem o Krym. Verí, že sa začína nová etapa vzájomných vzťahov. Zároveň pozval slovenských podnikateľov opäť na Krym na jubilejné Jaltské ekonomické fórum. Vyslovil nádej, že slovenskí podnikatelia budú na Kryme investovať.

Let na Krym

V utorok mal nezaradený poslanec Peter Marček spolu s viacerými vládnymi poslancami odletieť cez Moskvu na Krym. Marček však bol jediný poslanec parlamentu, ktorý letel na Krym, sprevádzajú ho však viacerí slovenskí podnikatelia.

Návštevu neodporúčali

Voči návšteve sa ohradil ukrajinský veľvyslanec a výhrady malo aj naše ministerstvo zahraničných vecí. Hrozí totiž, že po návrate bude poslanec na Ukrajine nežiaducou osobou. "Tí, ktorí tam idú na pozvanie okupačnej vlády, porušujú zákony Ukrajiny. Ukrajinská strana bude reagovať," informoval Jurij Muška, ukrajinský veľvyslanec na Slovensku. 

Slovensko uznáva územnú celistvosť Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach, teda vrátane Krymu, a vzhľadom na súčasnú situáciu na Krymskom polostrove ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí neodporúča jeho návštevu. Ukrajina v týchto prípadoch zakáže týmto osobám bez ohľadu na ich štatút vstup na svoje územie.

Pozrite si archívnu reportáž o kritike, ktorú vyvolala návšteva Krymu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy