Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Namiesto udíc vytiahli siete a pustili sa zachraňovať ryby. Bez ich pomoci by už zajtra bolo neskoro
Zdielať na

Namiesto udíc vytiahli siete a pustili sa zachraňovať ryby. Bez ich pomoci by už zajtra bolo neskoro

KOLÁROVO / V bývalom bagrovisku v Kolárove dobrovoľníci zachraňujú ryby, ktorým hrozí udusenie. Ide o jamy, z ktorých v 80. rokoch pri výstavbe Gabčíkova, ťažili zeminu na okolité hrádze. Pri záplavách sa však naplnili nielen vodou, ale aj rybami, ktoré nepatria nikomu. Pozemky totiž vlastní družstvo, ktoré sa nezaoberá rybným hospodárstvom.

Niekdajšie bagrovisko sa rokmi zmenilo na 16 hektárový neoficiálny rybársky revír. Rybári sa teraz snažia o záchranu jeho obyvateľov. "Pôvodne som došiel na rybársku súťaž do Kolárova, ale keď som sa dozvedel, že sa tu deje takáto katastrofa tak sme začali zachraňovať ryby," tvrdí rybár Róbert Hajdú.

​Rybári a dobrovoľníci už od soboty každé ráno prenášajú ryby prahnúce po kyslíku do blízkeho odstavného ramena Malého Dunaja. Aj napriek tomu, že niekdajšie bagrovisko nie je rybárskym revírom. "Do dnešného dňa tieto pozemky, v Kolárove na Dogosi nie sú vysporiadané, väčšinu pozemkov vlastní PD, prebiehajú jednania o tom, že bude výmena pozemkov," tvrdí primátor Kolárova Árpád Horváth.

Úbytok kyslíka vo vode spôsobili horúčavy a premnožené vodné rastliny. "Ručne musíme zbierať tie ryby a je tu bahno veľké, je to zarastené, človek sa nedostane ani k tej rybe, to je najhoršie. Čo sme zachránili, takých 5-6 metrákov a tie kapitálne nám zdochli vlastne, tých je oveľa viac," hovorí hospodár zo SRZ v Kolárove Peter Horváth. Kríza prichádza najmä v noci, keď pri absencii slnka kyslík fotosyntézou nevzniká. "Je to taká časovaná bomba, keby sa ryby nechali vo vode, tak došlo by k masívnemu rozkladu a ešte väčšiemu úbytku kyslíka vo vode," tvrdí ichtyológ Dušan Hajňuk zo Slovenského rybárskeho zväzu.

A tak podvečer už loďami vynášali nielen uhynuté ryby, ale odborníci nasadzovali špeciálne baktérie, ktoré dokážu vo vode naberať kyslík. "Že to bude stáť 4000 Eur. Máme nejaké vlastné prostriedky ? – Niečo máme. – Dobre, zavolám poslancov a koľko treba, toľko schválime, dobre?" Dohodli sa záchrancovia s primátorom. Sypkú bakteriálnu zmes budú aplikovať na túto vodnú plochu zhruba 2 hodiny. Prvé výsledky budú viditeľné zajtra ráno.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy