Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vláda chce prispieť k zvýšeniu kapacít v štátnych jasliach. Rezort poľnohospodárstva ponúka milióny eur
Zdielať na

Vláda chce prispieť k zvýšeniu kapacít v štátnych jasliach. Rezort poľnohospodárstva ponúka milióny eur

BRATISLAVA / Štát sľubuje výrazné navýšenie kapacít detských jaslí po celom Slovensku. Aj keď to môže pôsobiť zvláštne, tlačovú konferenciu k jasliam zvolala ministerka pôdohospodárstva. Je to preto, lebo práve tento rezort vyhlasuje výzvu, ktorá je súčasťou integrovaného regionálneho operačného programu.

Na Slovensku je pre mamičky detí do troch rokov obrovský problém zaradiť sa do pracovného tempa aj pre nedostatok jaslí. "Najviac sa trápime s nedostatkom kapacít v jasličkách na bratislavskom území," povedal generálny riaditeľ sekcie programov regionálneho rozvoja ministerstva poľnohospodárstva Marek Mitošinka. Štát teraz sľubuje zmenu.

Trinásť a pol milióna eur poputuje na modernizáciu a rekonštrukciu už existujúcich jaslí, ale aj na vybudovanie nových. Aj preto má ministerstvo iba hrubý odhad toľko, koľko miest v budúcnosti pribudne. "Je dôležité podotknúť, že žiadne jasle nemôžu len modernizovať a udržiavať existujúce kapacity, ale podmienkou výzvy je, že musia aj pripraviť nové miesta," dodal Mitošinka. 

Už v septembri by podľa odhadov mohli byť prvé kapacity zrealizované už v septembri.

Počty jaslí sa neustále menia. Aké sú v súčasnosti?

"K 2. júlu 2018 bolo zaregistrovaných 110 zariadení a približne 108 žiadostí je v riešení. Z údajov, ktoré nám poskytli VÚC je 30 verejných zriaďovateľov poskytujúcich starostlivosť," uvádza sa v stanovisku ministerstva práce. 

Šéfka Aliancie súkromných jaslí a škôlok ale kritizuje, že mnohé dobré jasle už podľa nej pre likvidačnú legislatívu stihlo zaniknúť a injekcia mohla prísť skôr. "Ak tieto peniaze použijú na otváranie nových jasličiek a vytváranie nových miest, tak je to zbytočné mrhanie verejných zdrojov, pretože sa zlikvidovali životaschopné zariadenia," povedala Lucia Gomez z Aliancie súkromných jaslí a škôlok. 

O peniaze sa môžu uchádzať aj obce či neziskovky, ktoré majú založenie jaslí ešte iba v pláne.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy