Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Slovenská polícia zadržala 13 nelegálnych migrantov. O azyl u nás nepožiadali
Zdielať na

Slovenská polícia zadržala 13 nelegálnych migrantov. O azyl u nás nepožiadali

KOŇUŠ / Slovenská polícia zadržala nelegálnych migrantov. Pretože nežiadali o azyl v našej krajine, z nášho územia ich vyhostili. Slovensko je stále iba tranzitnou krajinou a migranti tu nemajú záujem zostať. Aj preto je v záchytnom tábore v Humennom momentálne iba osem cudzincov.

Zelenú hranicu, ktorá delí Slovensko a Ukrajinu, si na ceste za lepším životom si vybrali 13 cudzinci. Ukrajinca zadržali v katastri obce Príslop v Sninskom okrese. O pár hodín neskôr neďaleko obce Koňuš v okrese Sobrance policajti chytili 12 štátnych príslušníkov Vietnamu. 

"Cudzinci prekročili štátnu hranicu neoprávnene mimo hraničný priechod a na našom území sa zdržiavali neoprávnene bez povolenia príslušných orgánov," tvrdí Agnes Kopernická, hovorkyňa hraničnej a cudzineckej polície. 

Vyhostenie

Úrady ich administratívne vyhostili a dostali zákaz vstupu na územie všetkých členských štátov Európskej únie. Cieľom nelegálnych migrantov sú pritom hlavne ekonomicky silnejšie krajiny západnej Európy. Podľa štatistík ide najčastejšie o mužov vo veku 20 až 40 rokov.

Azyl nechcú

V minulom roku sa najprísnejšie stráženú hranicu Schengenu podarilo prekonať bezmála 250 migrantom. To však neznamená, že u nás zostali. Väčšinu úrady administratívne vyhostili. O azyl požiadala jedna osoba. O tom, že o azyl na Slovensku nie je prílišný záujem svedčí aj aktuálny stav v Záchytnom tábore v Humennom. "Aktuálne máme v Záchytnom tábore v Humennom štyroch ľudí pôvodom z Azerbajdžanu," informuje Michaela Paulenová z tlačového odboru ministerstva vnútra. A aj tí boli na Slovensko vrátení z Nemecka vrámci dublinskej dohody, keďže mali slovenské víza.

Presídlenci 

Každý žiadateľ o azyl prechádza najprv vstupnou lekárskou prehliadkou. Počas nej je v mesačnej karanténe. Až potom môže na základe priepustky brány tábora opustiť a pohybovať sa voľne.

Najväčšiu skupina za posledné roky tvorili asírski kresťania. Zariadenie v Humennom však robí aj humanitárny transfer. Ten je určený pre osoby pod ochranou vysokého komisára OSN. Nie sú to žiadatelia o azyl, ale takzvaní presídlenci. V Humennom sú 6 mesiacov, počas ktorých sa pripravujú na transfer do cieľovej krajiny, ktorou je najčastejšie Kanada alebo USA. "Odišlo 1043 osôb do konečnej krajiny. Momentálne v rámci presídľovacieho tranzitu sú v Humennom 4 ľudia zo Sudánu," dodáva Paulenová. 

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž: 

Súvisiace články