Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Všeobecní lekári musia ordinovať dlhšie. Niektorí sa snažia tejto povinnosti vyhnúť
Zdielať na

Všeobecní lekári musia ordinovať dlhšie. Niektorí sa snažia tejto povinnosti vyhnúť

BRATISLAVA / Úprava predĺžených ordinačných hodín všeobecných lekárov platí od novembra minulého roka, no ani s odstupom pol roka tomu tak nie je u všetkých. Lekár musí byť pacientovi týždenne k dispozícii 35 ordinačných hodín a minimálne dvakrát do týždňa do 15. hodiny. Kontrolným orgánom sú vyššie územné celky. Tie vyzývajú pacientov, aby lekárov, ktorí takto neordinujú nahlasovali.

Všeobecní lekári majú zo zákona povinnosť ordinovať aspoň dvakrát do týždňa dlhšie, zisťovali sme ako je tomu v praxi. Kým poniektorí svoje ordinačné hodiny predĺžili, iní tak neurobili dodnes.

"Neviem o tom, nezmenili sa. To je už dlhé roky takto," reagovali pacienti v čakárni u všeobecného lekára na našu otázku, či si všimli zmenu ordinačných hodín.

Navštívili sme dnes viaceré ambulancie všeobecných lekárov, ich ordinačné hodiny sú vyvesené na chodbách. Kým poniektorí svoje ordinačné hodiny predĺžili, iní tak neurobili dodnes. "Väčšina má už ordinačné hodiny schválené v súlade so zákonom. Tých, ktorí tak dosiaľ neurobili kontaktuje Bratislavský samosprávny kraj individuálne. Je ich pár desiatok z asi 2 500 poskytovateľov. Je na pacientoch, aby podali podnet a my ho preveríme," uviedla hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Lucia Forman.

S prefíkanosťou líšky si lekári našli spôsob ako sa tejto povinnosti vyhnúť. Ako dodala Lucia Forman, viacerí lekári kompenzujú potrebný minimálny počet ordinačných hodín takzvanými návštevnými hodinami u pacienta. Tu preto Bratislavský samosprávny kraj očakáva kontrolu zdravotných poisťovní. 

"Od novembra 2017 všeobecní lekári majú ordinovať 35 hodín týždenne a z toho dva razy do týždňa musia byť v ambulancii do 15. hodiny. V opačnom prípade im hrozia finančné sankcie," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Okrem Bratislavy sme dnes navštívili aj ambulancie v Rožnave a v Žiline.

Ako je to v krajoch: Rožňava

Všeobecní lekári sa nám na kameru vyjadriť odmietli. Mimo nej nám však povedali, že každý deň ordinujú až kým nevyšetria všetkých
pacientov, ktorí sú v čakárni, čo je častokrát dlhšie ako sú stanovené ordinačné hodiny. 

V prípade, že lekári tento zákonom stanovený čas porušia, hrozí im pokuta. "Pri prvom porušení môže samosprávny kraj uložiť pokutu od 124 do 664 eur a pri opakovanom porušení od 249 do 1 660 eur," uviedla hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja Anna Činčárová.

Ako je to v krajoch: Žilina

V Žiline sme oslovili viacerých praktických lekárov v Žilinskom kraji, no pred kamerou o tejto problematike hovoriť nechceli. Doktor Stančík však netají, že podľa neho je to voči ľuďom veľmi ústretový krok. "Ja osobne ten návrh schvaľujem. Myslím si, že to bude prínosom pre pacienta," hovorí všeobecný lekár MUDr. Stanislav Stančík.

Pracovníci Žilinského samosprávneho kraja kontrolujú, či všeobecní lekári dodržiavajú toto nariadenie. "Na týchto osobných kontrolách sa zúčastňuje referentka z odboru zdravotníctva, právnik a v prípade potreby je účastníkom aj lekár samosprávneho kraja," uviedla hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja Martina Remencová.

Svoj názor nielen na ordinovanie všeobecných ale aj lekárov - špecialistov má aj samotný premiér. "Prečo by nemohli pracovať osem hodín ako každý pracujúci človek v Slovenskej republika. Ja si myslím, že sú slušne zaplatení a ten osem hodinový pracovný čas by mohli dodržiavať tak, ako aj ostatní ľudia," dodal Peter Pellegrini.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy