Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Slovenských lekárov vítali v Keni ako celebrity. Kardiochirurgovia tam operujú chudobných pacientov
Zdielať na

Slovenských lekárov vítali v Keni ako celebrity. Kardiochirurgovia tam operujú chudobných pacientov

KEŇA / Slovenských odborníkov z oblasti kardiochirurgie a kardiológie v africkej Keni vítali ako populárne osobnosti. Ich schopnosti a zručnosti doslova ohurujú miestnych lekárov a tí sa dychtivo od nich učia. Táto misia je jedinečná vďaka tomu, že slovenskí lekári si pacientov s vrodenými chybami srdca vyberajú z tých najchudobnejších rodín, pre ktoré je liečba príliš drahá a nedostupná.

Za päť dní tím československých lekárov zoperoval v kenskom Nairobi deväť detí. Medzi prvými pacientmi bola iba dvojročná Tasha, ktorej sa pre vrodenú srdcovú chybu v srdci miešala neokysličená krv s okysličenou.

"Prešla som asi tromi nemocnicami, kým ma poslali do Nairobi. Bolo ťažké nájsť lekára, ktorý by vedel moju dcérku liečiť a potom, akoby zázrakom mi povedali, prídu lekári zo Slovenska, môžeme vás dať do program a možno si vás vyberú," hovorí matka operovanej dievčiny Jackline.

“Som si istý, že bez intervencie slovesnkých lekárov, by väčšina týchto detí o niekoľko rokov nežila. Je skvelé, že slovenskí odborníci učia náš kenský personál, ako zložité prípady riešiť," informuje riaditeľ nemocnice Dominic Mwenja. 

Tím slovenských kardiológov a kardiochirurgov vzbudil u miestnych médií a politikov veľký záujem a v nemocnici ich navštevovali celé delegácie. Lekári a zdravotníci z pražskej Motole, z detského kardiocentra v Bratislave a z Kanrdiocentra nemocnice na Homolke počas misie podporenej slovenskou vládou nielen operovali, ale tiež vzdelávali personál kenskej nemocnice v oblasti pooperačnej starostlivosti a diagnostiky.

“Hlavný zmysel vidíme, pomôcť zlepšovať starostlivosť, ktorá by tu bola trvácna. Aj my sa učíme od nich," povedal detský kardiológ Martin Záhorec. 

Členovia československej misie sa o svojich malých pacientov zaujímajú aj po operácii. V Keni zostáva dokumentarista, ktorý sleduje ich osudy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy