Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
VIDEO: Pochody Dúhový PRIDE aj Hrdí na rodinu zaplnili ulice Bratislavy
Zdielať na

VIDEO: Pochody Dúhový PRIDE aj Hrdí na rodinu zaplnili ulice Bratislavy

BRATISLAVA / Sobotné popoludnie v Bratislave je v znamení dvoch pochodov. Jedni sú za práva LGBT komunity, tí druhí zas za tradičnú rodinu. Polícia upozornila na dopravné obmedzenia, ktoré sa v súvislosti so zhromaždeniami prichystali. Na mieste sú aj reportéri TV JOJ Juraj Hajdin a Júlia Zelenková.

Dúhový PRIDE s odkazom My nikam neodchádzame - PRIDEme odštartovalo o 13:00 na Hviezdoslavovom námestí s cieľom upozorniť na nenaplnené základné práva a slobody, vrátane uznania partnerstiev LGBT komunity.

S mottom Príď posvietiť! organizátori pochodu Hrdí na rodinu chcú z druhej strany ukázať, že deti túžia po láske otca a mamy. Tento pochod sa začal o 14:30 na Hodžovom námestí, smerovať bude na Námestie slobody a skončí v Medickej záhrade.

Kapely, diskusie aj test HIV 

Na Dúhovom PRIDE Bratislava vystúpila aj napriek varovaniam SNS verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Predstúpil aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. Podujatie moderuje Ludwig Bagin a vystúpili aj zástupcovia iniciatív LGBTI ľudí z regiónov. Po príhovoroch nasledoval sprievod ulicami Starého mesta za zvukov bubnovej kapely Maribondo. Ľudia držali v rukách transparent "Za všetky rodiny". 

Po návrate na Hviezdoslavovo námestie bude od 15:00 pokračovať hudobný a tanečný program, medzi nimi aj skupina Korben Dallas. Súčasťou Dúhového PRIDE Bratislava bude aj bezplatné a anonymné testovanie HIV. 

V rámci 8. ročníka festivalu organizátori chcú povzbudiť všetkých členov LGBTI komunity, že má zmysel zostať na Slovensku a usilovať sa o lepší život s právnym uznaním ich partnerstiev, rodín a identity. “Ignorácia LGBTI ľudí zo strany vlády a štátu za posledné desaťročie spôsobila nahromadenie a vyostrenie problémov, ktorým táto komunita na Slovensku čelí. Napriek opakovaným sľubom neboli slovenskí politici schopní prijať ani najjednoduchšie právne úpravy, ktoré by zjednodušili život párom rovnakého pohlavia a ich rodinám”, povedal hovorca PRIDE Martin Macko.

Hrdí na rodinu neprotestujú

Cieľom 7. ročníka pochodu Hrdí na rodinu, podľa organizátorov Antona Chromíka a občianskeho združenia Pastor bonus, nie je protestovať, ale ukázať, že deti túžia po láske otca a mamy. K tomu, či je náhoda, že sa aj tento ročník podujatia konal v rovnaký deň ako Dúhový PRIDE, sa organizátori pochodu Hrdí na rodinu konkrétne nevyjadrili. "Nemáme žiadny záujem provokovať. Máme záujem o pokoj v spoločnosti, nechceme rozdeľovať spoločnosť, chceme spájať. Máme žehnajúci postoj voči ľuďom, ktorí sú týmto spôsobom cítiaci,“ konštatoval spoluorganizátor Marek Nikolov zo Spoločenstva Dobrého pastiera.

Poslaním podujatia bolo aj poďakovanie rodičom, starým rodičom za ich obetavú lásku a vyjadriť im úctu, že nám svojím životom a príkladom odovzdali veľké dobro, ktoré je ukryté v hodnote prirodzenej rodiny. Organizátori pochodu vyzývali záujemcov, aby si obliekli červené tričká a zapojili sa do živej reťaze

​Ľudia mali na sebe červene tričká s nápismi Otca mamu deťom, Mama a tato navždy a objavovalo sa aj heslo Rodina je úžasná a výnimočná. Účastníkmi akcie boli dospelí, rodiny, malé deti i školáci, ktorým rozdávajú červené balóny. Na Hodžovom námestí bolo aj pódium, z ktorého sa ľudom prihovárali hudobníci a spievali piesne o rodine, mame, otcovi a deťoch.

​Na zhromaždení sa zúčastnili aj zástancovia strany ĽSNS, ktorí chodili autom po Námestí SNP a rozprávali cez megafón. Ďalšia skupina bola na Hodžovom námestí. Organizátori ich vyzvali, aby zložili vlajky, ktoré nesúviseli s pochodom a podľa možností vyzliekli "stranícke" tričká, nakoľko zhromaždenie bolo apolitické.  

Dopravné obmedzenie

Počas zhromaždení boli podľa policajných informácií úplne uzavreté centrum Starého mesta a to v čase od 12:00 do približne 18:00 hodiny. Od Mostu SNP polícia umiestnila kovové zábradlie a každý, kto sa chcel zhromaždenia zúčastniť musel prejsť cez kontrolu. Obmedzenia sa týkali aj mestskej dopravy.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy