Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Riziko nakazenia nebezpečnými chorobami v lete stúpa. Nakaziť sa môžete z týchto potravín
Zdielať na

Riziko nakazenia nebezpečnými chorobami v lete stúpa. Nakaziť sa môžete z týchto potravín

BRATISLAVA / Počas letných mesiacov stúpa riziko nakazenia rôznymi baktériami z jedla. Typickými sú salmonela, kampylobaktérie, listérie a ďalšie iné nebezpečné choroby. Viete, z ktorých potravín hrozí nákaza, či ako jej predísť? Prevencia je dôležitá vec.

Baktérie v jedle, ktoré vznikajú najmä v horúcich mesiacoch, spôsobujú rôzne nákazy. Tie sa prejavujú zvyčajne silnými hnačkami, zvracaním, kŕčami, horúčkami, dehydratáciou a niekedy aj závratmi. Produkujú totiž v našom zažívacom trakte toxíny. Odborníci choroby z baktérii označujú ako toxoinfekcie. Najdôležitejšie je ich rozoznať a včas začať s liečbou. Nebezpečné sú pre deti aj dospelých, ktorí trpia aj chronickými ochoreniami. U ľudí s nízkou imunitou môže ísť aj o život. 

Kuracie mäso je nebezpečenstvom

Najčastejšie sa ľudia nakazia práve kampylobaktériami, pretože zle tepelne upravia kuracie mäso. Stačí malý kúsok nedopečeného mäsa alebo krvavý kúsok pri kosti, a nakazenie je na svete. Rovnako sa to ale môže stať aj pri grilovaní, ak je moc rozpálený rošt a mäso sa rýchlo opečie. Zvnútra totiž zostáva stále nedostatočne prepečené. Baktériu vie zničiť len teplota 72 stupňov Celzia. 

Bežne tiež dochádza ku kontaminácii prostredníctvom noža, ktorý je zle od mäsa umytý. Taktiež je nesprávne ak na rovnakej kuchynskej doske krájame najskôr mäso a potom zeleninu. 
Príznaky: 

  • zvýšená teplota, únava, bolesti hlavy a svalov. 
  • Za niekoľko hodín nastúpia bolesti brucha s kŕčami, prehánanie,  niekedy aj krv v stolici. 
  • Nakazení zvracajú len ojedinele. 

Medzi najčastejšie komplikácie patrí dehydratácia a u ľudí so slabou imunitou bolesti kĺbov, vyrážky. Inkubačná doba je 1-7 dní. 
Pomôže vám: Rehydratačný nápoj, lieky proti črevnej dezinfekcie, živočíšne uhlie, diéta, probiotiká. 

Večný postrach salmonela 

Infekcia salmonelou hrozí najmä z vajec, majonézy, tatárskej omáčky, syru a celkovo výrobkov, ktoré obsahujú mlieko. Rizikové sú aj šaláty, ktoré majú v zložení majonézu.  Baktéria ale môže byť opäť aj v mäse a výrobkov z neho, ako je napríklad saláma, sekaná, šunka. Aj v týchto prípadoch je dobré, ak použité kuchynské pomôcky opláchneme vodou teplejšou ako 75 stupňov. 

Príznaky: 

  • Bolesti a kŕče v bruchu
  • Zvracanie a horúčka
  • Vodnaté hnačky, ktoré môžu byť aj s krvou či hnisom

Ak je dehydratácia silná, môžu sa prejaviť závraty, nízky krvný tlak, suchý jazyk ale taktiež kŕče, zrýchlený tep, búšenie srdca, strata vedomia. Pokiaľ sa salmonela dostane cez črevnú stenu do krvy, môze vzniknúť aj zápal mozgových blán a iné komplikácie. Inkubačná doba je 48 hodín. 

Pomôže vám: Aj v tomto prípade vám pomôže to isté ako pri kampylobaktériách

Listérie sú aj v zmrzline

Najčastejšie sa listériami nakazíme zo zle pasterizovaného a nepasterizovaného mlieka. Ide o väčšinou o syry, lahôdkové pomazánky, jogurty, zmrzlinu, ale môže ísť aj o zeleninu. Menej častým zdrojom býva mäso, ako napríklad aj tatarák. 

Príznaky:

  • Horúčka
  • Bolesti svalov
  • Nevoľnosť
  • Zväčšenie lymfatických uzlín

Pokiaľ sa baktériám podarí preniknúť cez sliznicu tráviaceho traktu do tela, napadnú mozog. Prejavuje sa to stuhnutým krkom, bolesťami hlavy a horúčkou. Taktiež sú tu aj závraty.

Pozrite si archívnu reportáž o zriedkavých chorobách:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy