Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obyvatelia Dolných Vesteníc zvádzajú boj o vodu. Ich vodu ťahajú do sadov
Zdielať na

Obyvatelia Dolných Vesteníc zvádzajú boj o vodu. Ich vodu ťahajú do sadov

DOLNÉ VESTENICE / Hladina vody v studniach Dolných Vesteniciach začala prudko klesať. Údajne preto, lebo firma, ktorá vlastní ovocné sady v susednej dedine, čerpá vodu práve odtiaľ. Starostka obce o tejto stavbe tvrdí, že je nelegálna. Majitelia sadu ale hovoria, že majú všetky povolenia.

"Občania oznámili starostke, že sa im v studniach stráca voda," povedal obyvateľ obce Pavol Macko. Starostka Dolných Vesteníc zistila, že vodu niekto čerpá cez starý závlahový systém mimo kataster obce. "Dochádza k čerpaniu vody z našich studní smerom na Látkovce," vysvetlila starostka  Kvetoslava Šimorová.  Chcela vedieť, čo presne sa deje,  a preto začala pátrať. V kukuričnom poli za dedinou objavila traktor s čerpadlom. 

Podľa starostky práve odtiaľ čerpajú vodu do starého závlahového systému. Z neho pokračuje do potrubia, ktoré je uložené na lúkach a poliach. Potrubie vychádza zo zeme v Látkovciach, neďaleko ovocného sadu.  Firma, ktorá sady vlastní ich podľa miestnych polieva vodou z Dolných Vesteníc.

Starostka je ale proti takémuto využívaniu vody. Podľa jej slov na to obec nedala povolenie. "Berú vodu z dediny a u nás voda klesá," pokračoval obyvateľ Macko. "Na toto dielo existujú platné vodoprávne rozhodnutia," uviedol zástupca spoločnosti Pomi Látkovce Róbert Kukula. Firma má podľa slov jej zástupcu závlahový systém prenajatý od štátnych hydromeliorácií. "Toto sú iné zdroje vody, neohrozuje to pitné zdroje v obci," pokračoval zástupca spoločnosti.

Starostka je presvedčená o tom, že voda čerpaná v Dolných Vesteniciach by mala zostať v jej katastri. Majiteľ závlahového systému, hydromeliorácie štátny podnik vo svojom písomnom stanovisku uvádza, že spôsob využívania závlahového systému – „prečerpávanie vody do inej obce" je plne v súlade so zásadami boja proti suchu. Konečné slovo však bude mať súd. Starostka totiž podala žalobu.

Pozrite si archívnu reportáž o aplikácií lepšia obec: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy