Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Z tatranských lesov až k Morskému oku. Jeleň sa rozhodol prekročiť hranice
Zdielať na

Z tatranských lesov až k Morskému oku. Jeleň sa rozhodol prekročiť hranice

VYSOKÉ TATRY / Už sme tu mali medvede, ktoré opustili našu krajinu cez tatranské lesy, či svište chodiace na rande do zahraničia. Teraz ale prekročil slovensko-poľské hranice jeleň zo Slovenska. Vybral sa na jedno z najviac navštevovaných miest, a to k Morskému oku v Poľsku.

Slovenský jeleň sa prechádzal medzi stovkami turistov na Morskom oku v poľskej časti Vysokých Tatier. Pred niekoľkými týždňami odchytili mladého jeleňa slovenskí lesníci a premiestnili ho do Tatranskej Javoriny. V Tatranskej Lomnici sa totiž túlal po sídlisku a vôbec sa nebál ľudí. "Premiestnili sme ho do zvernice v Tatranskej Javorine," povedala Martina Petránová z TANAP. O niekoľko dní sa ale ocitol pri poľskom plese Morské oko. 

Jeleň povyrástol, avšak niekde prišiel o jeden zo svojich parohov. Turistov sa aj naďalej nebojí. "Prišiel pred niekoľkými dňami. Je vidieť že je osvojený, vôbec sa nebojí ľudí, dokonca je možné k nemu prísť. Sprvu sme sa obávali, že či nie je chorý, tak sme zavolali ochranárom,"  povedala chatárka Maria Lapińska. Mladému jeleňovi ale paradoxne najviac škodia práve ľudia, ktorí sa ho snažia dokrmovať. Podľa ochranárov totiž tieto zvieratá potrebujú pre svoje prežitie iba našu neprítomnosť.

"Tým, že my ich dokrmujeme a lákame k sebe, tým im sami vytvárame tieto zlé návyky. Jeleň je divé zviera a mali by sme sa k nemu aj tak správať," pokračoval Filip Zieba, Tatranski park narodowy. Spočiatku ale nebolo isté, či ide naozaj o nášho jeleňa. Prezradil ho ale jeden malý detail, takzvaný ušný identifikátor.

Slovenský jeleň sa tak stal zrazu poľským problémom. Nie je ale vylúčené, že si to nakoniec rozmyslí a vráti sa domov. "Ťažko povedať, že čo s ním bude ďalej, je možné, že opäť z Poľska sa vráti na Slovenskú stranu , čo je dosť pravdepodobné, tak vtedy by sme sa ho mohli opäť pokúsiť odchytiť a prevychovať," dodala Petránová. 

Pozrite si archívnu reportáž o záchrane kráv:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy