Skoro jasno
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Samko prišiel o život presne pred rokom. Na mieste nehody osadili bicykel duchov
Zdielať na

Samko prišiel o život presne pred rokom. Na mieste nehody osadili bicykel duchov

NITRA / Pod kolesami auta v Nitre zomrel iba 11-ročný Samko už pred rokom. Zrazil ho 45-ročný vodič kabrioletu priamo pred očami jeho mamy. Polícia ho v týchto dňoch obvinila. Na Samkovu pamiatku na mieste tragédie aktivisti zriadili pietne miesto.

Policajti čakali na znalecké posudky takmer rok, obvinenie tak padlo až v týchto dňoch. "Vo veci prečinu usmrtenia bolo vyšetrovateľom odboru kriminálnej polície z Nitry vydané uznesenie o vznesení obvinenia voči jednej osobe," informovala Božena Bruchterová, hovorkyňa KR PZ Nitra. Ide o 45-ročného vodiča, ktorý chlapčeka zrazil minulý rok v júni. Samko, išiel na bicykli aj s mamou. Chceli prejsť cez cestu, z bicyklov vraj zosadli a tlačili ich. Kabriolet, do nich narazil zhruba v polovici cesty. Vodič nehodu vtedy opísal: "Ja som sa pozeral do spätného zrkadla a keď som sa pozeral pred seba už len panika, brzda a koniec."

"V uvedenej veci naďalej prebieha vyšetrovanie," uviedla hovorkyňa. Ťažko zranené dieťa, záchranári previezli do nemocnice. Samko tam ale boj o život prehral.

Na miesto pre časom, umiestnili takzvaný bicykel duchov, ktorý pripomína tragédiu. "Stala sa tragická nehoda, pri ktorej zomrel malý Samko, my, aktivisti, to berieme ako čierny deň pre cyklo dopravu v Nitre," povedala Michaela Hefková, nitrianska aktivistka. Skupina aktivistov plánuje každoročne v júni v rámci hromadných cyklo-jázd prísť na toto miesto. Chceli, by, aby sa zmenila bezpečnosť v meste pod Zoborom pre najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky, cyklistov ale aj chodcov. "Sú to skutočne tragické udalosti. Myslíme si, že cyklisti si ten rešpekt zaslúžia," povedala aktivistka. 

Miesta tragédií zväčša pripomínajú kríže, Osadiť bicykel duchov sa aktivisti rozhodli podľa konceptu zo zahraničia, tam sú takého pamätníky bežné. "Je to známy koncept v zahraničí aj kvôli tomu, že smrteľné nehody sa stávajú v západnej Európe a pri takejto udalosti aktivisti osadia bicykel," dodala Michaela Hefková.

Pozrite si reportáž o cyklistovi na diaľnici.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy