Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nebezpečná baktéria v mrazenej zelenine. Známe obchodné reťazce ju sťahujú z trhu
Zdielať na

Nebezpečná baktéria v mrazenej zelenine. Známe obchodné reťazce ju sťahujú z trhu

BRATISLAVA / Na európskom trhu sa objavila mrazená zelenina, ktorú ponúkajú viaceré obchodné reťazce, ako napríklad LIDL či Penny Market. Zistilo sa však, že obsahuje nebezpečné listérie. Baktéria, ktorej možným zdrojom môžu byť potraviny, produkty vyrobené zo surového mlieka, šaláty a mäso, si vyžiadala už 9 obetí. Pred výrobkami varujú aj samotné, spomínané, obchodné reťazce. Slovenska sa to ale zatiaľ netýka.

 Mrazenú zeleninu z predaja sťahujú aj predajne ako Tesco a Iceland. Listéria je schopná tvoriť biofilmy, ktoré môžu byť zdrojom kontaminácie v potravinárskom priemysle. Nakazenie sa listeriózou u zdravých dospelých prebieha väčšinou skryte. Pre tehotné ženy a pre osoby s oslabenou imunitou predstavuje nebezpečenstvo. Bežne spôsobuje najmä poruchy tráviaceho systému, ktoré sprevádzajú príznaky chrípky.  Počet obetí zverejnila organizácia EFSA( Európsky úrad pre bezpečnosť potravín). 

EFSA taktiež oznámila, že baktéria sa zatiaľ objavila u ľudí v Rakúsku, Dánsku, Fínsku, Švédsku a Veľkej Británie. Potraviny boli údajne kontaminované v maďarskom závode, pričom zdrojom mala byť mrazená kukurica. Podľa britského denníka Daily Mirror môžu byť kontaminované aj produkty s mrazeným špenátom a fazuľou. Slovenské obchodné reťazce zatiaľ kontamináciu nehlásia. Problémové sú najmä Čechy a Rakúsko. 

Prostredníctvom facebooku zákazníkov varoval už obchodný reťazec Penny Market ale aj Lidl. "Vážení zákazníci, náš dodávateľ, firma GREENYARD, sťahuje z dôvodu preventívnej ochrany spotrebiteľa z predaja všetky šarže týchto výrobkov: Brokolica mrazená 450g PENNY, Kukurica mrazená 450g PENNY, Hrášok mrazený 450g PENNY. Zákazníci, ktorí si tieto výrobky zakúpili ich môžu vrátiť v akejkoľvek predajni Penny. Peniaze im budú vrátené aj bez pokladničného bloku," uviedli.  

Varovanie vydal aj obchodný reťazec Lidl. "Z dôvodu preventívnej ochrany spotrebiteľov sťahujeme z predaja Zeleninovú zmes s mrkvou značky Freshona," uviedli na facebookovom profile. Produkty sa majú ale vyskytovať aj v obchode Tesco. Podľa dostupných informácii ale zatiaľ neobdržali žiadne správy, že by sa na ich českých pobočkách objavovala táto kontaminovaná zelenina. 

Pozrite si archívnu reportáž o super zdravých potravinách: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy