Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Medveď spôsobil škodu za viac ako sto eur. Jeho správanie si nevedia vysvetliť ani lesnící
Zdielať na

Medveď spôsobil škodu za viac ako sto eur. Jeho správanie si nevedia vysvetliť ani lesnící

RUŽOMBEROK / Medveď vyčíňal na dvore jedného z domov v meste Ružomberok. Podľa odhadov lesníkov žije v okolí tohto mesta 25 až 30 medveďov. Čoraz častejšie sa ale stretávajú s ľuďmi. V mestskej časti Biely Potok sa však piatkovú noc stalo niečo, čo sa vymyká bežnému medvediemu správaniu.

"Veľký medveď starý a mrzký. Taký, že to už bolo vidno na ňom, že je starý. Aj sme na neho kričali no on nič, ako keby bol hluchý. Posedel a potom sa pobral," Milan Janiga majiteľ domu.  Na to, že sa po ich dvore pohybuje medveď upozornil rodinu pána Milana štekot psov krátko pred polnocou. Až v piatok ráno zistili, akú spúšť na ich hospodárstve statný medveď napáchal. 

"Osem sliepok som zaraz našiel pri kuríne, porozhadzované vedľa kurína, brána rozbitá, ku morkám sa našťastie nedostal," pokračoval Janiga.  Dvierka na kuríne, ktorý je hneď vedľa však rozbil bez problémov. Roztrhané sliepky pán Milan zbieral po celom dvore. Medveď ich ale podľa všetkého nezabíjal pre potravu. Nad takýmto správaním zákonom chránenej šelmy krúti hlavou aj miestny skúsený lesník. "Ťažko povedať, čo vyvolalo takéto atypické správanie tohto jedinca, môžno to ovplyvnila aj medvedia ruja, kedy sa medvede správajú trochu netypicky," povedal Milan Šlávka riaditeľ mestských lesov.  

Medvede stretávajú domáci v okolí Bieleho Potoka, neďaleko Vlkolínca na dennom poriadku. Aj pánovi Milanovi už v minulosti napáchali na záhrade rôzne škody, nikdy však nie v takomto rozsahu. Ani finančná náhrada škody podľa neho nie je postačujúcim riešením, každoročne sa opakujúcich problémov.

"Na čo je mne 120 eur, keď ja potrebujem mať a chovať. Jeleň nech si chodí, on zožerie jabĺčka a nejaký kaleráb, ale to čo sa dialo počas piatkovej noci, to nie je normálne," skonštatoval majiteľ domu. Keďže má obavu, že medveď sa opäť vráti, začal montovať elektrický ohradník. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy