Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Unikátna expozícia na Trenčianskom hrade. Vystavili kostru 7-ročného dievčatka
Zdielať na

Unikátna expozícia na Trenčianskom hrade. Vystavili kostru 7-ročného dievčatka

TRENČÍN / Na Trenčianskom hrade vystavili unikátny objav. Kostru asi 7-ročného dievčatka starú vyše 3700 rokov. Vykopali ju neďaleko hradu koncom 50. rokov minulého storočia. Odvtedy bola pred verejnosťou ukrytá a dostal sa k nej málokto.

Tomáš Michalík z trenčianskeho múzea vysvetlil, že sa jedná o kostrové pozostatky z mesta Trenčín. Nález bol doteraz ukrytý v depozite. Návštevníci ho môžu vidieť prvý krát v histórii. "Jedná sa o najstaršieho nájdeného Trenčana vôbec," uviedol Peter Martinisko, riaditeľ trenčianskeho múzea. 

Kostru našli v roku 1957 v neďalekom čerešňovom sade. Ukrytá bola asi 20 cm pod povrchom. Objavil ju Štefan Pozdišovský. "Vybral celý blok aby sa jej mohli venovať ďalší múzejníci a archeológovia," povedal Tomáš Michalík. Podľa archeológov ide o jeden z najvýznamnejších nálezov minulého storočia. "Ide o kostru dieťaťa, dievčatka, okolo 6 - 7 rokov," objasnil Michalík. 

To, že je to dievčatko archeológovia vedia podľa spôsobu akým bolo pochované. "Pohrebný rituál bol taký, že mužov položili na pravý a ženy na ľavý bok.  Zväzovali ich, aby boli v takej polohe a odtiaľ pochádza ten výraz - skrčenci," vysvetlil Tomáš Michalík.

Viac ako šesť desaťročí kostru takmer nikto nevidel. Najnovšie je vystavená na trenčianskom hrade. Má byť jednou z hlavných turistických atrakcií. V depozite trenčianskeho hradu sa podľa slov jeho riaditeľa nachádza množstvo unikátnych kúskov. Oveľa väčšie tajomstvá ale ukrýva blízke okolie hradu, ktoré nebolo doteraz preskúmané. "Je tu veľa neprebádaného, uvidíme čo nám prinesie prieskum južného opevnenia," dodal Peter Martinisko,

Pozrite si aj reportáž o sladkom múzeu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy