Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
O múzejníkoch si mysleli, že sú blázni. Oni chceli krásu kostola ukázať všetkým
Zdielať na

O múzejníkoch si mysleli, že sú blázni. Oni chceli krásu kostola ukázať všetkým

STARÁ ĽUBOVŇA / Niektorí odborníci si o múzejníkoch zo Starej Ľubovne mysleli, že sú to blázni. Rozhodli sa totiž sprístupniť vzácny kostolík zrakovo znevýhodneným turistom. Prakticky si to nevedel predstaviť takmer nikto, ale nakoniec z toho vznikol svetový unikát.

Gréckokatolícky kostolík, ktorý má takmer 200 rokov, sa stal svetovým unikátom. Prehliadku v ňom budú môcť absolvovať vďaka jedinečnej knihe aj zrakovo znevýhodnení ľudia. V kostole nepotrebujú žiadneho sprievodcu, postavia sa pred oltár a prehliadka môže začať. Nahmatajú v nej to najhistorickejšie a najdôležitejšie z tejto jedinečnej drevenej stavby. "V knihe môžu návštevníci nahmatať kostolík v náryse, bokoryse a pôdoryse, ikonostas a súdne dvere," uviedol Karol Trnka, autor myšlienky. 

"Človek si vytvorí predstavu. Rozumiem, aký to má tvar, rozumiem, že sú tam ornamenty. Dá sa to podľa knihy, je to veľmi pekne hmatateľný reliéf," povedala Dušana Blašková z Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska. 

"Všetci si mysleli, že sme asi blázni,  keď sa púšťame do takých aktivít, ale momentálne sa karta obrátila," povedal spoluautor knihy Jozef Balužinský. Nikto si nevedel prestaviť ako sa môže dostať tento vzácny ikonostas do podoby, že ho budú môcť obdivovať nevidiaci a zrakovo znevýhodnení ľudia. "Ja som si ju hneď vyskúšal, zatvoril som oči, ale ja mám to šťastie, že vidím. Takže som si vedel predstaviť, kde je svätý Michal, kde je Panna Mária," dodal Dalibor Mikulík.

Prehliadku si v gréckokatolíckej cerkvi vyskúšala aj slovenská paralympijská vítazka v zjazdovom lyžovaní. "Ja som sa s takým niečim ešte nikdy nestretla, aby sprístupnili kultúrnu pamiatku nevidiacim," povedala Henrieta Farkašová

Prehliadka trvá približne 50 minút a je to prvá expozícia, ktorá bola takto spracovaná nielen na Slovensku, ale aj v Európe a vyzerá to tak, že aj na celom svete.

Pozrite si reportáž aj o krásnych sochách, ktoré vytvorili ľudia v Západných Tatrách. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy