Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Namiesto leta zavítala na Slovensko zima. Na severe musia kúriť
Zdielať na

Namiesto leta zavítala na Slovensko zima. Na severe musia kúriť

ORAVSKÁ LESNÁ / Namiesto plaviek vyťahujú zo skríň zimné bundy a kabáty. Pre Slovákov na severe Slovenska letná sezóna nevyzerá priaznivo. Dnes ráno sa teploty blížili k nule. Studené prúdenie vzduchu zasiahlo najmä severné okresy.

Oravská Lesná je najchladnejšou dedinou na Slovensku a nedeľňajšia noc to jasne dokázala. "Teraz máme skoro minimum, len tak-tak, že to nebol mráz," opísal stav Ladislav Murín, pozorovateľ počasia. Na dvore u pána Murína je meteostanica. Dôchodca už pätnásť rokov pozoruje a zapisuje namerané teploty. Sám hovorí, že začiatok júla ho veľmi prekvapil. "Ráno sme namerali pri zemi jeden stupeň a v búrke, ktorá je dva metre nad zemou, 3,1 stupňa," povedal Ladislav Murín. "Toto je vysokohorská oblasť, tak sa nedá nič robiť, musíme sa obliekať aj v lete," dodala s úsmevom jedna z obyvateliek Oravskej Lesnej. 

Za studeným frontom k nám prenikol v priebehu soboty studený a zároveň suchý vzduch, pridal sa vietor a práve keď sa ten ustálil prišla ešte väčšia zima. "Nastal taký efekt, ktorý poznáme skôr z neskorších letných dní, že pri upokojení vetra, pri natečení studeného vzduchu a pri jasnej oblohe nám teplota klesá na veľmi nepríjemné nízke hodnoty," objasnila meteorologička Mirka Jarošová.

V oblastiach ako Kysuce, Orava, Liptov, Horehronie, Spiš alebo Zamagurie sa obyvatelia prebúdzali do 3 stupňov Celzia.

V dedine Tatranská Javorina v pondelok ráno ľuďom pri pohľade na ortuť teplomera behal po chrbte mráz. "Pozeral som a bolo šesť stupňov. Trošku bolo v noci treba prikúriť, lebo to sa nedá ináč vydržať," povedal Marián, dovolenkujúci turista z Bratislavy. "Na toto ročné obdobie by sme čakali, že budeme chodiť v tričkách, budeme mať holé nohy a my musíme mať šály a vetrovky," dodala Alena Pitoňaková, starostka Tatranskej Javoriny.

Drevo musí byť v Tatranskej Javorine nachystané po celý rok, lebo keď sa ochladí, znamená to poriadnu zimu aj v lete. Príjemné teplo by chceli mať tiež, ale namiesto toho sa obyvatelia pozerajú na zasnežené tatranské štíty.

Prízemné mrazy môžu byť podľa meteorológov hrozbou ešte v utorok ráno, najmä pre horské doliny a kotliny. Postupne sa začne otepľovať aj tam. "Napríklad vo štvrtok budú mať na severe nášho územia dennú teplotu už vyššiu ako 20 stupňov a smerom dole na juh tiež sa môžeme tešiť z letných hodnôt teploty, budeme to mať na hodnote 27 až 28 stupňov Celzia," dodala meteorologička.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy