Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zdravotných sestier je nedostatok. Žiadajú zmeny a vyššie platy
Zdielať na

Zdravotných sestier je nedostatok. Žiadajú zmeny a vyššie platy

BRATISLAVA / Na Slovensku veľmi žiadané sestry z oddelení ARO a JIS žiadajú ministerstvo zdravotníctva o úpravu študijného programu. Počas celoslovenskej konferencie si tiež určili výšku platu, za ktorú by sa sestry, pracujúce v zahraničí, vrátili na Slovensko.

Účastníci konferencie sestier sa zhodli , že jedným z najvážnejších problémov na pracoviskách anesteziológie a intenzívnej medicíny je preťaženosť zdravotníckeho personálu a celkovo ich nedostatok. "Chceli by sme aby sa pre sestry pracujúce v anesteziológii a intenzívnej starostlivosti vytvoril špecializačný štúdijný program ktorý by spojil anesteziológiu a intenzívnu starostlivosť o dospelých a tiež o deti. Týmto spôsobom by sestra bola uplatniteľná na viacerých oddeleniach. vyše 10 rokov sa učebné osnovy nemenili," uviedol Milan Laurinec, predseda sekcie sestier pracujúcich v AAIS. "Sme otvorení diskusii v tejto problematike, a preto zmeny v budúcnosti nevylučujeme. Sme ochotní diskutovať o tejto téme," dodala Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR.

Národný onkologický ústav má inzerát s ponukou práce zverejnený viac ako tri mesiace. Nové sestry na oddelenia ARO hľadajú už od marca, inzeráty sú všade, ale záujemcov niet. Dočasne im vypomáhali sestry z iných nemocníc. "Čo sa týka oddelenia anesteziológie e intenzívnej medicíny, v súčasnosti tu pracuje celkovo 30 sestier. Je snahou vedenia posilniť personálne aj toto oddelenie," uviedla Martina Šoltésová, hovorkyňa NOÚ.

Pre sestry to momentálne znamená, že žiadna z nich nemôže dlhšie čerpať voľno, dovolenku či PN. V opačnom prípade hrozí kolaps oddelenia. "Od prvého júla počítame s nástupmi dvoch sestier na oddelenie. Máme prisľúbené aj ďalšie nástupy v nasledovných mesiacoch," dodala Martina Šoltésová. Do konca roka ale potrebujú ďalších 15 aj na iné oddelenia.

Plat sestry je v Národnom onkologickom ústave od mája vyšší, v hrubom im ponúkajú plat 1450 eur. "Ak sa budeme baviť o tom, že sestra zarobí 1100 v čistom, bez nadčasov, môžme sa baviť o tom, že mzda by mohla byť pre sestry prijateľná. Aj toto by mohlo byť opatrenie, pre ktoré by sa sestry z Rakúska vrátili späť na Slovensko," povedal Milan Laurinec.

Kvalifikované sestry v súčasnosti hnevá ešte viac premenovanie zdravotného asistenta na praktickú sestru s účinnosťou od septembra 2018. "Čo sa týka praktickej sestry, bol to poslanecký návrh, súčasťou ktorého bola aj požiadavka na zmenu štátneho vzdelávacieho programu. Sestry s novými kompetenciami, respektíve praktická sestra s novými kompetenciami môže byť až o nejaký čas. V súčasnosti sa kompetencie nemenia," objasnila Zuzana Eliášová.

Pozrite si aj reportáž o ambulantnej pohotovostnej službe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy