Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Žena roky opatrovala dcéru. Po jej smrti zistila, že na príspevok nemá nárok
Zdielať na

Žena roky opatrovala dcéru. Po jej smrti zistila, že na príspevok nemá nárok

NOVÉ ZÁMKY / Roky opatrovala ťažko postihnutú dcéru, žili z jej opatrovateľského a dcérinho invalidného dôchodku. Keď Peťka zomrela, ocitla sa bez príjmu.Päťdesiattriročná žena sa síce prihlásila na úrad práce, ale na príspevok nemá nárok. Aj takéto ťažké životné situácie má riešiť novela zákona o kompenzáciách ťažkého zdravotného postihnutia, ktorá začne platiť od júla tohto roka.

"Zomrela 30. apríla náhle v spánku, ona mala pod genetickú vadu Turnerov syndróm," vysvetľuje Viera Fulas, mama nebohej ťažko postihnutej dcéry. Keď mala Peťka 19 rokov, k ochoreniu sa pridružili vážne psychické problémy, šikovná študentka nedokončila ani strednú školu. "Mala 6. stupeň opatrovania. Takmer 4 roky som ju opatrovala cez Úrad práce a vlastne to bol náš jediný príjem, môj opatrovateľský 249 eur a Peťka mala invalidný 323 po zvýšení," pokračuje Viera.

Teraz sa musí vyrovnávať nielen so smútkom, ale aj s existenčným problémom. Zo dňa na deň prišla o prácu i strechu nad hlavou. Z podnájmu odchádza, ďalší mesiac nemá z čoho zaplatiť. Nárok na opatrovateľský príspevok jej zanikol v deň úmrtia dcérky. "Ja sa snažím, ako môžem, teraz sa rysuje zamestnanie ako predavačka, bohužiaľ mi hrozí, že budem na ulici," hovorí. 

"Ústredie, ani úrady práce nemajú zákonnú ani inú možnosť poskytnúť jednorazovú finančnú pomoc, alebo ubytovanie dospelým osobám, ktoré sa dostanú do zlej finančnej situácie," informuje Mária Hrehová z Ústredia práce. sociálnych vecí a rodiny. Vybavenie žiadosti o pomoc v hmotnej núdzi nie je okamžité a žiadateľ musí spĺňať podmienky.

"Preto mi nemôžu pomôcť lebo, že som predtým nebola v hmotnej núdzi, tak mi bolo povedané," uviedla Viera. 

"Za mesto môžeme povedať, že sme vyčerpali všetky možnosti, ktoré mohli byť klientke poskytnuté – je ponúknutá krízová nocľaháreň, materiálna pomoc, potravinová pomoc, mesto má nájomné byty, avšak sú momentálne obsadené," hovorí Marcela Učňová Štefániková z MsÚ Nové Zámky. Na úrade práce sa zaevidovala ako nezamestnaná, podporu nepoberá.

"Opatrovatelia rodinných príslušníkov nie sú poistení na účely poistenia v nezamestnanosti, to znamená, že nemajú nárok na dávku v nezamestnanosti," vysvetlil Michal Stuška z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Nárok by mali, ak by si poistenie platili dobrovoľne. Na takéto ťažké životné situácie reflektuje novela zákona, ktorá vstúpi do platnosti už od júla.

"Opatrovateľ dostane po novom príspevok za celý mesiac, v ktorom opatrovaná osoba zomrela, ako aj za celý nasledujúci mesiac, čo by malo určite pomôcť až do času, kedy si nájde zamestnanie," dodáva Stuška.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy