Polojasno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Letecký deň sa mal čím pýšiť. Návštevníci si mohli obzrieť aj najmenšie lietadlo na svete
Zdielať na

Letecký deň sa mal čím pýšiť. Návštevníci si mohli obzrieť aj najmenšie lietadlo na svete

NOVÉ ZÁMKY / Novozámocký Aeroklub pripravil pre fanúšikov letectva sviatočný deň už po štrnástykrát. Nechýbali vládne špeciály a ďalšie lietajúce stroje.

Letisko, presnejšie povedané nebo nad ním, hostilo nielen elitné stíhačky, ale aj majestátny Spartan, exkluzívnu leteckú eskadru a nechýbali ani oba vládne špeciály a ďalšie lietajúce stroje, ktoré sa stali už bežnou súčasťou oblohy. 

"Sme radi, že aj napriek počasiu, lebo na začiatku bolo zlé počasie, prišli títo ľudia. V Nových Zámkoch to je 14. letecký deň," uviedol Robert Bartoš, organizátor podujatia.

Lietadlo Cri-Cri, ktoré má rozpätie krídel necelých päť metrov, štvormetrovú dĺžku a váhu bez paliva niečo cez 60 kilogramov nie je bežne vidieť na oblohe. A to nielen kvôli malým rozmerom. Do najmenšieho a najľahšieho dvojmotorového lietadla na svete sa môže posadiť pilot s maximálne 90 kg hmotnosťou.

Juraj Šedivý si najmenšie lietadlo sveta začal vyrábať na pracovnom stole v kotolni a dokončil ho v garáži. Objednal si sadu plánov od francúzskeho konštruktéra, pozháňal materiál, a vlastnoručne zhotovil lietadlo, ktoré získalo aj licenčné číslo. "Máte maličké lietadielko pre potešenie, ale môžete si tam užívať luxus bezpečnosti veľkého dopravného lietadla, v prípade poruchy aj s tým jedným motorom dokáže pokračovať v chode," povedal Juraj Šedivý, majiteľ a pilot svetového unikátu Cri-Cri.

Oba motory majú vlastnú nádrž, zapaľovanie i ovládané otáčky. Keď chce lietať, Cri-Cri naloží na prívesný vozík a ide na najbližšie letisko. "Najkritickejší je bočný nárazový vietor a samozrejme môžeme lietať len od východu do západu slnka," uviedol Juraj. Pri vlastnej, 64-kilogramovej hmotnosti unesie až takmer dvojnásobok užitočnej záťaž, ktorú tvorí benzín a váha pilota. "Dokáže dosiahnuť až 260 km/h v pokojnom ovzduší. Mám v tom pocit, ako by som sám lietal, ako v tej rozprávke o lietajúcom koberci," dodal s úsmevom konštruktér lietadla. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy