Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pozor pri predvianočných pôžičkách, varuje ministerstvo
Zdielať na

Pozor pri predvianočných pôžičkách, varuje ministerstvo

Zdroj: TV JOJ

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR upozorňuje občanov, aby v predvianočnom období boli opatrní pri uzatváraní pôžičiek a spotrebiteľských úverov.

"Chcem varovať občanov, aby nenaskočili na lákavé pôžičky od nelicencovaných spoločností. Prax ukazuje, že za takéto pôžičky občania doplatia svojou strechou nad hlavou a stávajú sa bezdomovcami," upozorňuje minister spravodlivosti Štefan Harabin vo svojom stanovisku, ktoré poskytol hovorca MS Michal Jurči.

Podľa Harabina rezort eviduje stovky prípadov, kedy občania pre niekoľkotisícovú pôžičku prišli o strechu nad hlavou. "Odporúčam výlučne pôžičky od bankových spoločností, ktoré sú pod prísnym dozorom Národnej banky Slovenska, lebo neuváženým krokom sa zo štedrých Vianoc môže stať nadchádzajúci rok rokom beznádeje a smútku," uviedol Harabin vo svojom stanovisku.

Od 1. januára 2008 nadobudne účinnosť zákon, ktorý stransparentňuje poskytovanie spotrebiteľských úverov a proces dobrovoľných dražieb. "Tento zákon je súčasťou balíčka zákonov proti legálnej úžere. Zákon zavádza povinný formulár, ktorý je súčasťou zmluvy, na základe ktorého budú môcť spotrebitelia zistiť výhodnosť alebo nevýhodnosť dohodnutej pôžičky oproti priemeru na trhu," informoval Jurči.

V prípade, že sa občania stali obeťou, je potrebné využiť všetky možné právne spôsoby ochrany. MS SR odporúča občanom v súvislosti s pôžičkami a úvermi s neprimeranou odplatou ako aj v súvislosti s výkonom záložného práva alebo zabezpečovacieho prevodu práva urýchlene požiadať súd o vydanie predbežného opatrenia, aby sa dočasne pozastavil výkon záložného práva alebo zabezpečovacieho prevodu práva.

A to dovtedy, kým súd nerozhodne o neplatnosti zmluvy o pôžičke alebo zmluvy o úvere, resp. jej čiastočnej neplatnosti.

Ako uviedol ďalej Jurči, rovnaký postup je potrebné uplatniť v prípade, ak hrozí dlžníkovi predaj jeho bytu či domu na tzv. dobrovoľnej dražbe. V prípade, že vlastnícke právo bolo prevedené na veriteľa, občan by mal požiadať súd o vydanie predbežného opatrenia, aby nenakladal s bytom až do rozhodnutia súdu o neplatnosti zmluvy o pôžičke alebo zmluvy o úvere.

"MS SR aj naďalej vyzýva občanov, aby upozorňovali na prípady legálnej úžery. Každý podnet bude preskúmaný a v prípade podozrenia zo spáchania trestného činu odstúpený orgánom činným v trestnom konaní," informoval Jurči.

Zdielať na

Najčítanejšie správy