Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Meteorológovia varujú: Slovensko zasiahnu silné búrky
Zdielať na

Meteorológovia varujú: Slovensko zasiahnu silné búrky

BRATISLAVA / Na celom Slovensku hrozia v stredu poobede silné búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal preto výstrahu druhého stupňa pre celé západné Slovensko. Pre okres Nitra platí dokonca najvyššia výstraha pred búrkami.

Slovenský hydrometeorologický ústav varuje pred silnými búrkami. Pre západ vydal výstrahu druhého stupňa, pričom pre okres Nitra výstrahu 3. najvyššieho stupňa. V južnej časti okresu Nitra sa očakáva výskyt mimoriadne silných búrok, sprevádzanými krúpami. SHMÚ zároveň varuje ľudí, aby boli opatrní, v prípade krupobitia. Sprevádzať ich môžu prívalové zrážky s úhrnmi 50 až 100 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 20 až 30 m/s (70 až 110 km/h). 

SHMÚ

 "Z dôvodu prívalových dažďov vykonali hasiči za posledné 3 hodiny viac ako 90 výjazdov a pri desiatkach z nich stále zasahujú. Ide predovšetkým o odčerpávanie vody zo zatopených priestorov a ciest a odstraňovanie popadaných stromov. V Trnavskom kraji je najvážnejšia situácia v Dunajskostredskom okrese, kde bola pomoc potrebná takmer 60 - krát, hasiči zasahovali tiež v Senici, Skalici, Hlohovci a Galante. V Bratislavskom kraji zasahujú hasiči v hlavnom meste (zatiaľ 11 udalostí), v Malackách pomáhajú na 6 miestach,"  uviedla Zuzana Farkasová z Hasičksého záchranného zboru. Za poslednú hodinu tak hasiči vykonali 30 výjazdov priamo v Dunajskej Strede, v 20 prípadoch zasahovali a stále zasahujú v okolitých obciach Okoč, Lehnice, Orechová Potôň a podobne.   

Situácia v Bratislave na Kolibe: 

Pre stredné Slovensko platí výstraha prvého stupňa pred búrkami. "Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch ako aj stekanie vody zo svahov, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov," varuje SHMÚ.  

SHMÚ

Pozrite si archívnu reportáž o búrkach v Tatrách: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy