Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Preočkovať sa proti osýpkam dá aj v dospelosti. Platiť si to ale budete z vlastného vrecka
Zdielať na

Preočkovať sa proti osýpkam dá aj v dospelosti. Platiť si to ale budete z vlastného vrecka

BRATISLAVA / Osýpky sú narastajúcim problémom nielen na Slovensku, ale aj v ďalších štátoch Európy. Rizikom je cestovanie, vďaka ktorému sa k nám tento vírus ľahko dostane. Vďaka klesajúcej zaočkovanosti sa aj ľahko rozšíri. Ako sa môžeme ochrániť?

"Bežne sa očkovanie dospelých nevykonáva. Očkujú sa predovšetkým vnímavé osoby v ohnisku nákazy, ktoré sú podozrivé z nákazy a ktoré boli v kontakte s chorým. Za vnímavé osoby sa považujú okrem deti aj dospelé osoby, ktoré nemajú záznam v zdravotnej dokumentácii o prekonaní ochorenia na osýpky alebo záznam o očkovaní proti osýpkam dvomi dávkami vakcíny," povedala Dáša Račková z Úradu verejného zdravotníctva. 

Ak máte pocit, že patríte medzi vnímavé osoby, môžete sa obrátiť na svojho všeobecného lekára. "Dospelá osoba sa môže dať zaočkovať aj na vlastnú žiadosť pričom o vhodnosti očkovania rozhodne lekár. V takom prípade si vakcínu v plnej výške uhrádza poistenec," povedala hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Viktória Vasilenková.

​Ak sa nezaočkovaní ľudia, rozhodnú zaočkovať a nie sú v priamom ohrození, vakcínu si hradia sami. "Rizikoví sú najmä zdravotnícki pracovníci, ktorí by sa mali buď dať zaočkovať alebo zistiť, či majú protilátky, pretože určitá časť populácie mohla byť očkovaná nestabilnou vakcínou," povedala epidemiologička Slovenskej zdravotníckej univerzity Zuzana Krištúfková. To sa týka ľudí narodených v rokoch 1968 až 1985. Keďže boli očkovaní nestabilnou vakcínou, môžu ale nemusia byť dostatočne chránení pred osýpkami. Takýto človek môže požiadať o vyšetrenie protilátok. Ak ich nie je dosť, je dobré sa dať preočkovať. 

Čo sa týka zdravotníckych pracovníkov, tým ešte pred rokom hlavný hygienik odporučil, aby sa ubezpečili, že sú chránení. Predovšetkým zdravotníci na infekčných oddeleniach, centrálnych príjmoch a na anesteziologických oddeleniach. Napriek tomu sa dve zdravotné sestry v Michalovciach nakazili. "U jednej sestry nevieme, či bola zaočkovaná a druhá mala len jednu dávku," uviedla lekárka infektologického oddelenia nemocnice v Michalovciach Kristína Kaňuchová. 

Pripomeňme si, že proti osýpkam sa očkujú deti v 15. mesiacoch a druhú dávku dostávajú, keď majú 11 rokov. Je ale pomerne veľa rodičov, ktorí sa očkovaniu bránia. Pre nich má hlavný hygienik jednoznačný odkaz. "Chcem apelovať na všetkých rodičov, ktorí nedali zaočkovať svoje deti, aby prehodnotili svoje rozhodnutie," povedal hlavný hygienik Ján Mikas. 

Na Slovensku totiž už v štyroch krajoch klesla zaočkovanosť proti osýpkam pod 95 percent, čo znamená zvýšené riziko rozšírenia tejto choroby. Týka sa to Bratislavského, Trenčianskeho, Žilinského a Banskobystrického kraja. "Osýpky sú vírusové ochorenie, voči ktorému neúčinkujú žiadne antibiotiká a záleží len na stave odolnosti. Dnes máme veľmi veľa detí, ktoré sú oslabené a u tých môžu osýpky prebiehať veľmi ťažko," uviedla Krištúfková.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy