Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tolerancie ubúda, stúpa agresivita. Tvár Slovenska sa pomaly ale isto deformuje
Zdielať na

Tolerancie ubúda, stúpa agresivita. Tvár Slovenska sa pomaly ale isto deformuje

BRATISLAVA / Agresivita na Slovensku stúpa a surový útok na Filipínca Henryho je len vrcholom ľadovca. Potvrdzuje to aj prvý námestník Generálnej prokuratúry alebo prieskum Inštitútu pre verejné otázky. V ostatných týždňoch pritom Slovensko ukázalo agresívnejšiu tvár už aj svetu. Zdá sa, že nejde len o individuálne či náhodné prípady.

Upozorňujeme, že reportáž v článku nie je vhodná pre maloletých divákov.

Mŕtvy Ján Kuciak, správy o talianskej agromafii, ale aj slovenských bielych golieroch, česká novinárka s odobratým mobilom, na smrť ubitý Filipínec Henry či vystrašená dvojica homosexuálov, Slovensko sa za posledné mesiace naozaj prezentuje nelichotivo. "Myslím a dúfam, že to nebude mať vplyv na zmenu obrazu vnímanie Slovenska oproti tomu, ako bolo vnímané doteraz," reagoval na možnú zmenu image-u Slovenska premiér Peter Pellegrini. 

Prieskum inštitútu pre verejné otázky jasne dokazuje, že za posledných 10 rokov dramaticky vzrástol počet ľudí, ktorí chcú na Slovensko za suseda iba bieleho heterosexuálneho Slováka. "Obávam sa, aby sa Slovenská republika neoddelila od demokratickej časti Európy,"  povedala poslankyňa za Most-Híd Edita Pfundtner. 

"Myslím, že to badať vo viacerých krajinách, ale to zhoršenie na Slovensku je pomerne výrazné a myslím, že to súvisí s tou frustráciou, že sa s tým nič nedá robiť, že sme ako keby uviazli v blate a nevieme sa z neho dostať," uviedol poslanec sa stranu Spolu Miroslav Beblavý. 

To, že sa situácia na Slovensku zhoršuje potvrdil aj druhý najsilnejší muž Generálnej prokuratúry. "Áno, nálada v spoločnosti je rôzna, rôznym spôsobom sa vnímajú ľudia, ktorí či už sú štátnymi občanmi, ale majú inú farbu pleti, či sú iného sexuálneho zamerania, čo nie je dobré. Tolerancia ustupuje, do popredia sa dostáva agresivita a na druhej strane veľký strach. Tomu musíme čeliť a tomuto musíme zabrániť," povedal prvý námestník Generálnej prokuratúry Peter Šufliarsky. 

Pozrite si archívnu reportáž o Filipíncovi Henrym, ktorého dobili na smrť na Slovensku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy