Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Učiteľku údajne zdiskriminovali. O prácu prišla len pár rokov pred dôchodkom
Zdielať na

Učiteľku údajne zdiskriminovali. O prácu prišla len pár rokov pred dôchodkom

HUMENNÉ / Učiteľka z Humenného prišla o prácu 6 rokov pred dôchodkom. Tvrdí, že ju vyhodili pre nadbytočnosť, aj keď voľné pracovné miesta mali. Žena preto zažalovala mesto Humenné a súd sa zaoberá aj jej údajnou diskrimináciou. Samospráva to odmieta.

"Odrobila som 37 rokov a chýbalo mi 6 rokov do dôchodku, a ja som sa stala nadbytočnou záhadne," uviedla žalobkyňa, bývalá riaditeľka materskej školy Anna Lopatová. Po tom, ako neuspela vo výberovom konaní na pozíciu riaditeľky, chcela v školstva pracovať naďalej. Tvrdí, že hoci o voľných miestach vedela, dočkala sa výpovede pre nadbytočnosť. Mesto Humenné preto zažalovala.

"Také pracovné miesta boli tri. Ani jedno miesto nebolo pre mňa a prijímali sa ľudia do práce. Jak to inak mám chápať, keď nie, ako diskrimináciu," pokračovala Anna. "Myslím si, že dokazovanie je správnym smerom a postupne sa bude ten pomyselný hrad neprielomných argumentov pani Lopatovej postupne rúcať," vyjadril sa k veci Marcel Kandrík právny zástupca mesta Humenné. Okresný súd vo veci rozhodol, a to v prospech exriaditeľky.

Krajský súd však rozsudok zrušil. "Výslovne Krajský súd uviedol, že nespochybňuje, že výpoveď je neplatná, len to vrátil, kde súd prvého stupňa musí vykonať dokazovanie vo vzťahu k diskriminácii," pokračoval právny zástupca žalobkyne Martin Mikluš. O údajnej diskriminácii totiž bývalá riaditeľka hovorí vo viacerých súvislostiach. "Nepriznanie odmien, napríklad rok 2012 dostali všetci zamestnanci okrem žalobkyne, ona ako jediná nedostala," poznamenal Mikluš. 

"My rozhodne diskrimináciu popierame ako takú,a ak sa aj nejaká namieta, tak sa týka domnelého konania žalovanej strany po tom, ako bola výpoveď daná,"odpovedal naspäť právny zástupca mesta. "Novozvolená riaditeľka materskej školy určite nemala úmysel a ani si nie je vedomá akejkoľvek diskriminácie voči osobe pani Lopatovej. Mrzí nás, že pani Lopatová svoje subjektívne názory dlhodobo prezentuje v médiách, hoci súdny spor nie je doteraz ukončený, čo považujeme za možné ovplyvňovanie rozhodovania súdu a verejnej mienky," vyjadril sa k situácii Ondrej Bartko prednosta Mestského úradu Humenné. 


Analytik však vysvetľuje, že je vo verejnom záujme o takomto konaní informovať bez ohľadu na to, či bolo právoplatne skončené alebo nie. "Zaváňa to nejakou snahou o znižovanie transparentnosti a neumožňovanie médiám informovať verejnosť o veciach verejného záujmu," poznamenal analytik, právnik Transparency International Matej Šimalčík.  "Stále cítim krivdu, kým nedôjde k náprave, aby sa také veci neopakovali, ja cítim neskutočnú krivdu," dodala pani Anna.  

Sudca pojednávanie odročil o dva týždne, no zástupcovia strán sporu sa nestretnú v pojednávacej miestnosti, ale priamo  v tejto materskej škole, kde malo podľa slov bývalej riaditeľky k údajnej diskriminácii dochádzať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy