Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Peter Hámor je doma. Himaláje ho nechceli
Zdielať na

Peter Hámor je doma. Himaláje ho nechceli

POPRAD / Bolo to pred dvadsiatimi rokmi, keď Peter Hámor vystúpil na vrchol Everestu. Bola to jeho prvá úspešná osemtisícovka. A zároveň jediná, ktorú zdolal s pomocou kyslíka. Aj preto sa rozhodol na najvyššiu horu sveta vrátiť.

Na vrchole Everestu plánoval stáť niekedy teraz, počas týchto dní, ale on je už doma v Poprade. Plány boli, ale kráľ Himaláji sa na Mount Everest nedostal. "Tá stena, ktorou sme liezli, bola veľmi lavinózna. To bol ten faktor, ktorý nás otočil, že sme nechceli až tak riskovať," vysvetľuje Hámor.

Slovenský horolezec nepôsobil vôbec smutne, tvrdí, že neúspešná expedícia nie je sklamaním. Berie to tak, že ho kopce zase niečo nové naučili. "Dobre bolo, expedícia mi veľa dala aj napriek tomu, že sme na vrchol nevystúpili. Ale to je tak, Everest je kopec, kde to nevyjde ani na prvýkrát a nemusí ani na druhýkrát," hovorí horolezec. 

Na Everest sa chcel pozrieť po dvadsiatich rokoch. Nebolo to tak, že by sa vzdal po prvom pokuse. Snažil sa niekoľkokrát. Ale pokora je to, čo tomuto človeku nechýba a teraz ju praktizoval tiež.

"Viete, nebudem sa tam štverať keď viem, že tá hora ma tam nechce. Tak ju nebudem dráždiť. Vždy je lepšie vrátiť sa z kratšej cesty," dodva Hámor.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy