Oblačno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Barroso verí, že Slovensko v januári 2009 zavedie euro
Zdielať na

Barroso verí, že Slovensko v januári 2009 zavedie euro

Zdroj: SITA/Michal Burza

Barroso verí, že Bratislava bude schopná splniť všetky technické kritéria a udržať či ešte posilniť kroky, ktoré pre prijatie spoločnej európskej meny od 1. januára 2009 robí.

Predseda Európskej komisie José Barroso po dnešnom stretnutí so slovenským premiérom Róbertom Ficom vyjadril nádej, že Slovensko zavedie euro v roku 2009. Barroso verí, že Bratislava bude schopná splniť všetky technické kritéria a udržať či ešte posilniť kroky, ktoré pre prijatie spoločnej európskej meny od 1. januára 2009 robí.

Oba politici sa pri stretnutí s novinármi tiež zhodli, že je treba, aby EÚ v prípade, že juhosrbská provincia Kosovo vyhlási jednostranne nezávislosť, vystupovala jednotne.

"Považoval by som za obrovskú chybu, pokiaľ by sa Európska únia rozdelila v otázke Kosova. Bol by to veľký prejav slabosti a mám taký pocit, že niektoré superveľmoci s touto slabosťou už dopredu počítajú," povedal slovenský premiér. EÚ pritom dosiaľ spoločnú pozíciu pre takúto alternatívu nemá a medzi členskými štátmi panujú v tejto veci rozdielne názory.

"Ťažko si viem predstaviť, že by sme uznali Kosovo, ktoré sa jednostranne samo vyhlási za nezávislé," upresnil potom pozíciu slovenskej vlády.

Medzinárodná "trojka" vyjednávačov (EÚ, USA a Rusko) 10. decembra prednesie OSN svoju správu, ktorá by sa mala zaoberať otázkou budúceho statusu Kosova. Kosovskí predstavitelia sa dali v minulosti počuť, že by hneď potom mohla provincia vyhlásiť nezávislosť. Barroso potom dnes podotkol, že ako Rusko, tak USA jasnú pozíciu pre túto možnosť majú. Preto je vraj potrebné, aby jednotne vystupovala i EÚ.

Okrem slovenských ambícií prijať euro spolu politici hovorili i o rozšírení takzvaného schengenského priestoru voľného pohybu osôb bez hraničných kontrol, o energetických otázkach či o klimatických zmenách.

Barroso ocenil, akým spôsobom Slovensko v rámci príprav na rozšírenie schengenského priestoru o deväť krajín, vrátane ČR, od 21. decembra zaistilo hranice s Ukrajinou. Práve tie sa po rozšírení priestoru stanú súčasťou hranice "Schengenu". Dodal tiež, že sa zrejme 22. decembra zúčastní osláv pri príležitosti rozšírenia priestoru, ktoré sa uskutočnia na slovensko-rakúskych hraniciach.

Vstup Slovenska do eurozóny - teda medzi únijné krajiny, v ktorých sa eurom platí - bude musieť získať podporu Európskej komisie, Európskej centrálnej banky i ďalších členských krajín EÚ. Budúci mesiac k euru pristúpi Cyprus a Malta, čím počet krajín eurozóny vzrastie na 15. EK analýzu slovenskej pripravenosti na prijatie eura dokončí v máji.
  

Zdielať na

Najčítanejšie správy