Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovensko starne, okres Snina vymiera. Obce sa snažia mladých zaujať, aby v kraji ostali
Zdielať na

Slovensko starne, okres Snina vymiera. Obce sa snažia mladých zaujať, aby v kraji ostali

SNINA / V Snine klesol počet obyvateľov natoľko, že museli znížiť plat hlavnému kontrolórovi mesta. Región podľa štatistík postupne vymiera, mladí ľudia odtiaľ odchádzajú. Starostovia niektorých obcí ale predsa len mladým rodičom ponúkajú pri narodení dieťaťa príspevok 200 eur. V iných obciach je detí tak málo, že tam hrozí zatvorenie základných škôl.

Častým problémom, pre ktorý mladí ľudia opúšťajú svoje domovy je práca. Napríklad zo Sniny sa minulý rok odsťahovalo viac ako 360 ľudí. "Mladí majú hlavne deti, ale mladí sa sťahujú za prácou, to je smerodajné v súčasnosti, takže deti sa rodia tam, kde sa odsťahujú tie mladé rodiny," uviedla obyvateľka Sniny. 

Nízky počet obyvateľov sa odrazil aj na plate hlavného kontrolóra. "Hlavný kontrolór mesta poberá plat v zmysle zákona a o obecnom zriadení. V súčasnosti mu tento plat klesol z dôvodu, že klesol počet obyvateľov v meste Snina pod 20 000," povedala hovorkyňa mesta Snina Eva Mihaliková. 

Zatiaľ čo v Snine žiadne benefity mladým rodinám neponúkajú, okolité obce sa činia. "Vo všeobecnosti sme na tom s pôrodnosťou v obci veľmi dobre. Obec poskytuje príspevok pri narodení dieťaťa vo výške 200 eur na dieťa," povedal starosta obce Zemplínske Hámre Rastislav Zaremba. Ak dieťa nastúpi do miestnej základnej školy, rodičia dostanú ďalších 100 eur na vybavenie pre žiaka. Obcou Zemplínske Hámre sa inšpirovali aj v susednej dedine. "Mladým rodinám pri narodení dieťaťa dávame 150 eur," dodal starosta obce Belá nad Cirochou Ján Vajda. Podľa slov starostu obce, počet obyvateľov je ustálený. "Vylepšujeme to tým, že staviame byty. Toto ich tak udržiava, ale čo sa týka počtu narodených detí, tak to nás veľmi neteší," dodal Vajda. 

Pred piatimi rokmi sa v obci narodilo 42 detí, vlani už len 27. Ešte horšie sú na tom v Osadnom. Väčšina mladých ľudí sa už z obce odsťahovala. "Za posledné dva roky sme mali jedno narodenie dieťaťa a asi desať pohrebov," povedal pravoslávny duchovný Peter Soroka. Najväčšia úmrtnosť v rámci Prešovského kraja je v okresoch Snina a Medzilaborce.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy