Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Svetový magazín kriticky o Slovensku. Smer označil za sociálno-demokratický iba v názve
Zdielať na

Svetový magazín kriticky o Slovensku. Smer označil za sociálno-demokratický iba v názve

LONDÝN / Jeden z najvýznamnejších svetových magazínov, týždenník The Economist zverejnil kritický článok s názvom: Boj o Slovensko - súboj medzi autoritatívnym a liberálnym prístupom v srdci Európy. Podtitulok znie: Vražda novinára odhalila, že je niečo zhnité na Slovensku.

Slovensko sa podľa magazínu stalo miestom súboja medzi autoritárstvom a liberalizmom v regióne. Na rozdiel od Poľska a Maďarska sa na Slovensku o budúcnosti ešte len rozhodne. Economist spomína aj Ficov milión na stole.

Economist píše, že po páde Mečiara sa Slovensko stalo dielňou strednej Európy a rýchlo zbohatlo. Politický vývoj však na rozdiel od ekonomického pokrivkáva.

Briti citujú šéfredaktorov denníka-N, či portálu aktuality.sk, ako aj Daniela Lipšica, právnika Kuciakovcov. Článok okrem dvojnásobnej vraždy rieši aj urážlivé výroky Roberta Fica voči novinárom, údajné prepojenia nedotknuteľných podnikateľov na stranu SMER, ktorú označili za sociálne-demokratickú len v názve či protesty v uliciach vedúce k odstúpeniu premiéra a ministra vnútra. The Economist napriek tomu dáva šancu Slovensku, ktoré spolu s Českou republikou považuje stále za najviac pro-európske krajiny v rámci Vyšehradskej štvorky.

Pozrite si reportáž o záujme zahraničných médií o prípade vraždy novinára: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy