Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ocenení vojaci zachraňovali ľudí z vody aj z ohňa
Zdielať na

Ocenení vojaci zachraňovali ľudí z vody aj z ohňa

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Zachovať si chladnú hlavu, keď ide o záchranu ľudského života - to radia tí, ktorým sa zachrániť ľudské životy už podarilo. A treba na to vraj aj intenzívny tréning. Okrem profesionálnych záchranároch to dokážu aj vojaci našej armády, ktorých činy ocenili nielen zachránení ľudia, ale aj minister obrany.

Lukáš Cmorej je už 13 rokov profesionálnym vojakom v Prešove a otcom troch detí. V lete minulého roka s nimi išiel na kúpalisko v Spišskom Hrhove. "Dával som osušku na lehátko, obzriem sa a pozerám, že chlapec vo veku asi 7-8 rokov bol na brehu, v bezvedomí, pri ňom pani," hovorí Lukáš Cmorej. Okamžite pribehol a zistil, že chlapec nedýcha: "Že treba ho oživiť. Začal som s resuscitáciou. Začal spontánne dýchať. Následne privolali leteckú záchranu, vrtuľník a previezli ho na detské ARO do Košíc," opisuje Lukáš záchranu chlapca. Chlapec síce prekonal zápal pľúc, ale všetko dobre dopadlo. Vojak Lukáš si síce zachoval chladnú hlavu, ale emócie ho i tak dobehli. Doma. "Som si uvedomil, že mám chlapca v rovnakom veku a že sa to mohlo stať aj jemu," hovorí Lukáš.

Študent 3. ročníka, budúci vojak Ján Stenčák, sa ocitol v podobnej situácii v termálnych kúpeľoch v Maďarsku - kde spolu s bratislavským policajtom striedavo oživovali paniu v bezvedomí až do príchodu sanitky. A do tretice major Ján Brezula, ktorého v noci prebudil dym. Zistil, že uniká zo susedného bytu, ale nikto neotváral, ani sa neozýval. Zavolal hasičov a medzitým varoval všetkých obyvateľov domu a vyzýval k evakuácii. Hasiči po príchode otvorili dvere a našli tam paniu v hlbokom bezvedomí. V okamihu ako ju stihli dostať von, celý byt zachvátili plamene. Pani je dnes v poriadku, bez trvalých následkov. Minister obrany Peter Gajdoš o ocenených hovorí: "Ja ako minister obrany som na nich úprimne hrdý."

Záchrancovia svorne tvrdia, že sa im to podarilo vďaka chladnej hlave, ktorú si dokázali zachovať. Všetky tri príbehy sa dostali aj do ankety Vojenský čin roka, tentoraz už 21-vý. Cenu získal príbeh prvý. Lukáš Cmorej to komentoval so slovami: "Považujem to za také prirodzené, ľudské pomôcť človeku v ohrození života." No a jedna z cien sa ušla tak trochu aj nám, presnejšie našej kolegynke Veronike Homolovej Tóthovej. Nie je vojačkou, ale zachraňovať alebo predchádzať stratám ľudských životov sa dá aj inak, perom a obrazom. Autorka bestselleru Mengeleho dievča však túto cenu dostala tentoraz za dokument Atentát na Heydricha, ktorý nakrútila v spolupráci s Ministerstvom obrany. "My to nerobíme preto, aby ste boli smutní alebo zhnusení, my to robíme pre to, aby sme boli lepší," hovorí Veronika.

Veronika Homolová Tóthová sa dlhodobo venuje dokumentovaniu rôznych udalostí z obdobia nacistickej či komunistickej diktatúry, vrátane bádania o atentáte na Reinharda Heydricha:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy