Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Príbuzní zháňali pečiatku potrebnú na pohreb niekoľko dní. Úrady si ich pohadzovali
Zdielať na

Príbuzní zháňali pečiatku potrebnú na pohreb niekoľko dní. Úrady si ich pohadzovali

LEMEŠAN / Problémy s matričnou pečiatkou na východe Slovenska v okrese Prešov pokračovali aj v stredu. Kým príbuzní dostali pečiatku pred pohrebom, prešli niekoľko obecných matrík. Matrikárky mali školenie vo Vysokých Tatrách.

K nečakanému úmrtiu došlo v piatok večer. Pozostalí stihli cez víkend všetko zariadiť. Pohreb naplánovali na utorok. Stačilo už len priniesť potvrdenie z matriky. Matrikárka bola ale na školení, a tak ich poslali do inej dediny. Tam bol ten istý problém. "Matrikár je zo zákona povinný zúčastňovať odborného školenia a je na štatutárovi obce, čiže na starostovi, aby zabezpečil zastupovanie matrikára počas jeho neprítomnosti," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová. 

V stredu bola matrikárka v Lemešanoch stále na školení. Kým pozostalých v pondelok poslali do Šarišských Bohdanoviec, reportéra TV JOJ v stredu poslali do Drienova. Tam napokon pozostalým papiere potvrdili. Vyšli im ale len v ústrety, matrikárka v zastúpení má totiž povolenie len pre svoju obec. 

Získať matričnú pečiatku sa ukázal ako nie jediný problém. Čo na fungovanie matriky hovorí starosta sme sa nedozvedeli. Rovnako ako jeho kolegovia, odcestoval na snem ZMOS-u do Bratislavy.

Pozrite si archívnu reportáž o tomto prípade. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy