Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Problémy si musíme riešiť doma, reagovali europoslanci za Smer-SD na farmárov v Bruseli
Zdielať na

Problémy si musíme riešiť doma, reagovali europoslanci za Smer-SD na farmárov v Bruseli

BRUSEL / Slovenskí farmári to dotiahli až do Európskeho parlamentu. Prišli tam debatovať o podozrivých agrodotáciách na východnom Slovensku. Europoslanci za stranu Smer-SD ale hovoria o tom, že nie všetci sú pravdovravní, a tak kazia meno Slovenska na európskej pôde.

Slovenskí farmári to dotiahli až do Európskeho parlamentu, kam prišli hovoriť o podozrivých agrodotáciách na východnom Slovensku. Pred europoslancami, na takzvanom vypočúvaní, vysvetľovali čudné prideľovanie dotácií. Podľa poslancov za stranu Smer-SD ale nie je všetko tak ako sa zdá. Slovenskí farmári sa celý deň stretávali prevažne za zatvorenými dverami s europoslancami pre kontrolu rozpočtu, s Európskou komisiou, ako aj s Európskym úradom pre boj proti podvodom. "My sme prešli celým systémom na Slovensku bezúspešne. Pozrite sa, kde som sa mal otočiť, tak jedine asi jedine už na europarlament a tieto európske štruktúry," uviedol farmár Marián Mičko. 

Na vypočúvanie, kde hovorili o praktikách v prideľovaní eurofondov, ich do Bruselu zavolal slovenský europoslanec Ivan Štefanec. "Ide o to, aby tieto prípady neboli zametené pod koberec, ale aby boli vyšetrené a vinníci boli potrestaní," uviedol slovenský europoslanec.

Slovenskí europoslanci za Smer-SD túto návštevu ostro kritizujú. Podľa nich nie všetci farmári hovoria pravdu a ťaháme do Bruselu niečo, čo si máme vyriešiť doma. "To je zlé, ak sem príde niekto, ak si ja niekoho pozvem, tak by som si mal preveriť, či ten človek hovorí pravdu, aby som mal dôveryhodnú osobnosť, ktorá bude o veciach hovoriť," uviedol europoslanec Vladimír Maňka. Súhlasí s ním aj slovenská europoslankyňa Smolková. "Problémy slovenských poľnohospodárov práve v Bruseli nevyriešime, treba ich riešiť doma a treba ich riešiť akútne, pretože ony akútne sú,” myslí si europoslankyňa Monika Smolková.

Nemecká poslankyňa Grassle, pred ktorou farmári vypovedali ale hovorí, že ide o európske peniaze, ktoré treba kontrolovať. "Slovenská agrárna štruktúra je veľmi špecifická a má zvláštnosti, ktoré sa neobjavujú nikde inde v členských krajinách. To, čo mi povedali farmári je veľmi znepokojujúce," povedala vedúca výboru pre rozpočet Ingebort Grassle.

So slovenskými farmármi už majú dohodnuté stretnutia aj zahraničné, hlavne nemecké médiá.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy