Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mali problém pochovať zosnulého. Chýbala im pečiatka
Zdielať na

Mali problém pochovať zosnulého. Chýbala im pečiatka

PREŠOV / Takmer museli zrušiť pohreb, lebo im chýbala pečiatka z matriky. Pozostalí nebohého muža z okresu Prešov netušili, aký bude problém dostať sa k potvrdeniu pre pohrebnú službu a pre farára. Z jednej obecnej matriky ich posielali na druhú, no zohnať úradujúcu matrikárku bolo nemožné. Všetky z okolitých dedín boli na školení vo Vysokých Tatrách.

Teraz už nebohý muž zomrel v piatok večer na adrese svojho prechodného pobytu. Cez víkend sa pozostalým podarilo zariadiť všetko okolo pohrebu, ktorý plánovali v utorok. Nechýbalo veľa a všetko by museli zrušiť.

V pondelok po víkende už len potrebovali pečiatku z príslušnej matriky. K smútku zo straty blízkeho sa pridalo aj byrokratické znechutenie.

"Na jednej matrike dovolenka, na druhej nám povedali, že sú všetky na školení. Poslali nás do Drieňova," vraví nahnevaná rodinná príslušníčka. Ale ani tam neboli. Až po sťažnostiach na Okresnom úrade, ktorý okrem iného kontroluje matriky, dostali obecnú pečiatku.

"tak ja dúfam, že to bude platiť. Bez toho papiera vám nespraví pohreb pohrebná služba, nedá ho do zeme a farár ho nepochová a vy nemáte papier a pani mi povie, aby som prišla vo štvrtok. Ja jej vravím, že ale pohreb je v utorok," pokračuje príbuzná. "Aby celý deň neboli matrikárky na Veľkej doline od Prešova smerom na Košice. My sme v hlbokom smútku a ešte sa naťahujeme s úradmi," dodáva. Po peripetiách napokon nemuseli pohreb preložiť. 

Na otázku TV JOJ, kto zastupuje matrikárku, ktorá je na školení, pracovníčka úradu odpovedala takto: "No zastupuje ma kolegyňa, ktorá je tiež na školení, lebo máme vrámci Slovenska školenie." O zvláštnej situácii TV JOJ kontaktovala aj ministerstvo vnútra. To sľúbilo, že to dá preveriť.  

Kuriózny prípad riešila žena v Partizánskom. Po 24 rokoch, čo nevidela svojho muža, ju kontaktovali, že je ochrnutý a musí sa oň postarať:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy