Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Roklinu Veľký Kyseľ možno otvoria pre turistov
Zdielať na

Roklinu Veľký Kyseľ možno otvoria pre turistov

Zdroj: Tona Aspsusa/ilustračné

Po 30 rokoch od vyhorenia v minulosti otvoria jednu z najnavštevovanejších roklín Slovenského raja - Veľký Kyseľ.

Po 30 rokoch od vyhorenia v minulosti jednej z najnavštevovanejších roklín Slovenského raja - Veľkého Kyseľa, sa začína hovoriť o jej opätovnom sprístupnení pre verejnosť.

O otvorení tejto rokliny uvažuje aj nový Program starostlivosti o návštevníka Národného parku Slovenský raj (NP SR), ktorý pripravila Správa NP SR.

"Roklina Kyseľ môže byť otvorená len potom, čo bude uskutočnené posudzovanie vplyvov na životné prostredie," povedal na dnešnej tlačovej besede v Spišskej Novej Vsi Peter Olekšák zo Správy NP Slovenský raj.

Záujem na otvorení tejto rokliny má Záujmové združenie obcí Slovenský raj. Správa národného parku nevylučuje znovuotvorenie tejto rokliny pre verejnosť. Správa NP SR navrhla ako protihodnotu za otvorenie tejto rokliny uzavretie turisticky menej atraktívnej rokliny Malý Kyseľ.

V tejto rokline sú turisticky atraktívne len dva vodopády. Zvyšok rokliny nie je podľa Olekšáka pre turistov až tak zaujímavý. "Z hľadiska ochrany prírody predpokladáme, že po uzavretí Malého Kyseľa by tam vznikla divočina, aká sa v súčasnosti nachádza vo Veľkom Kyseli," doplnil P. Olekšák. Zatvorenie Malého Kyseľa, ako protihodnota za otvorenie Veľkého Kyseľa, je však len jednou z možností.

Vedenie národného parku rokuje s obcami aj o forme sprístupnenia Veľkého Kyseľa. Pre ochranu prírody je prijateľnejšie ponechanie prírody v súčasnej podobe a neobnovovanie turistického chodníka a turistických sprístupňovacích zariadení, ako sú mostíky a stupačky.

Roklina by mohla byť prístupná len v sprievode horského vodcu. Divočinový charakter prírody by zostal zachovaný. Veľký Kyseľ by sa tak mohol stať jedinou lokalitou v Slovenskom raji, kde by turisti spoznávali ozajstnú divočinu Slovenského raja v "panenskej forme," doplnil P. Olekšák.

Zdielať na

Najčítanejšie správy