Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Na hory za vodopádmi. Dajte si ale pozor na tieto nástrahy
Zdielať na

Na hory za vodopádmi. Dajte si ale pozor na tieto nástrahy

VYSOKÉ TATRY / Vodopády vo Vysokých Tatrách sú nádherné a lákajú tisíce návštevníkov. Takmer každý turista ich chce mať zvečnené na fotografii alebo videu. Okolie tejto horskej krásy je však veľmi zradné a mnohí riskujú.

Vodopády nepochybne patria medzi najkrajšie atrakcie Vysokých Tatier. No aj pri nich vedia turisti pre peknú fotografiu nerozumne riskovať. Stačí len nepatrný pohyb. "Za svoju prax môžem povedať, že som bol pri niekoľkých utopeniach priamo vo vodopáde," hovorí záchranár horskej služby, Dušan Burian. 

"Človek po páde do vody, ktorá má 4 stupne a v týchto silných turbulenciách tej vody a víroch, ho väčšinou nájdeme až o 300 metrov dole a poväčšine teda bez známok života," opisuje rýchly priebeh udalostí Burian. 

 na dennom poriadku. Skaly sú navyše vlhké a klzké, je na nich mach a to nie je jediná zrada. "Musia si dávať pozor hlavne na korene stromov, ktoré keď sú vlhké sú veľmi šmykľavé a hrozí pád. Za taký úplný hazard považujem prekračovanie technických zábran, ktoré bránia tomu, aby sa človek dostal do tých nebezpečných miest," vysvetľuje riaditeľ horskej záchrannej služby, Jozef Janiga. 

Mnohí si myslia, že ak by predsa len spadli, tak sa na vode udržia nad hladinou. Že sa od skál odrazia. No ale opak je pravdou. "Tá voda je skutočne veľmi studená, takže tam dochádza k okamžitému stiahnutiu cievneho systému. Buď dôjde k znemožneniu dýchania alebo silný prúd hodí osobu o skaly a dôjde k mechanickému poškodeniu a ku strate vedomia," pokračuje Burian. 

Pozrite si ďalšiu z rubrík Na hory: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy