Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Zadare ponúkali bryndzové halušky a púšťali slovenské ľudovky
Zdielať na

V Zadare ponúkali bryndzové halušky a púšťali slovenské ľudovky

ZADAR / Už vám niekedy pri Jadrane ponúkli bryndzové halušky a popri tom vám do ucha vyhrávali slovenské ľudovky? v sobotu ste to mohli zažiť. V rámci akcie s názvom Slováci Zadaru našinci žijúci v Chorvátsku ukázali domácim a turistom slovenské tradície.

Dar pre mesto Zadar. Nielen bryndzové halušky či borovička. Slováci, ktorých rodiny žijú v Chorvátsku po stáročia, chceli takto Chorvátom, ako aj turistom, ukázať aspoň kúsok Slovenska. "Moja rodina žije v Chorvátsku 130 rokov," hovorí Chorvátka so slovenskými koreňmi. 

"Ja som Slovenka, pôsobím tu, som hrdá na svoje korene ale Zadar je mojím druhým domovom, a preto si prajem, aby práve tu naši Slováci odprezentovali každý kúsok našej kultúry," hovorí Monika Sunara, organizátorka akcie a predsedníčka združenia Oko Jadrana. 

Oči aj uši domácich a aj turistov potešili slovenské folklórne piesne či tance. Podporiť Slovákov prišiel aj Roman, ktorý žije a pracuje v Primoštene. "Dobre sme si zaspomínali, na slivovicu sme prišli a na halušky," smeje sa Roman. "Máme s vami rovnaké korene, tak to hovoríme na Dalmácii," tvrdí obyvateľ Zadaru. Združeniu Oko Jadranu pomáha aj poslanec pre českú a slovenskú menšinu v chorvátskom parlamente. On sám má k naším tradíciám veľmi blízko. "Moja rodina sem prišla pred 200 rokmi z Česka, takže ja som piata generácia," uviedol poslanec Vladimír Bilek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy