Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Premiér Pellegrini na Globsecu pripustil zvýšenie slovenských príspevkov do európskeho rozpočtu
Zdielať na

Premiér Pellegrini na Globsecu pripustil zvýšenie slovenských príspevkov do európskeho rozpočtu

BRATISLAVA / Nábrežie Dunaja v Bratislave aj v piatok zostáva jednou z najprísnejšie strážených lokalít v Európe. Od rána tam totiž smerovali desiatky špičkových politikov, diplomatov či analytikov z celého sveta. Diskutovali o budúcnosti Európy a sveta z ekonomického, politického ale najmä bezpečnostného hľadiska.

Druhý deň konferencie Globsec sa začal príhovormi českého a slovenského premiéra. Peter Pellegrini okrem iného povedal, že Slovensko je pripravené na zvýšenie rozpočtu Únie aj na to prispieť viac. "V prípade, že dôjde k rozhodnutiu o navýšení slovenských príspevkov do rozpočtu sme pripravení ísť z terajšieho jedného percenta až na 1,1 až na 1,2 percenta," povedal Pellegrini.

Český predseda vlády v demisii sa pochválil ekonomikou svojej krajiny a spochybnil samotný koncept dvojrýchlostnej Únie. "Naša rýchlosť je skvelá, nikto mi neodpovedal ako sa to meria. Mne sa koncept dvoch kategórií vôbec nepáči," povedal český premiér Andrej Babiš. 

Okrem napätých vzťahov s Ruskom robia Európskej únii čoraz väčšie vrásky na čele aj Spojené štáty pod vedením Donalda Trumpa. Spomínalo sa vypovedanie iránskej i klimatickej dohody, ale aj clá.

Pred dvoma dňami ale o Donaldovi Trumpovi hovoril na európskom summite v Bulharsku predseda Európskej rady Donald Tusk. "Pri pohľade na nedávne rozhodnutia prezidenta Trumpa by si niekto mohol pomyslieť, že s takýmito priateľmi, kto by už potreboval nepriateľov. Úprimne by ale mala byť Európa prezidentovi Trumpovi vďačná, pretože nás zbavil všetkých ilúzií. Vďaka nemu sme si uvedomili, že pokiaľ potrebujeme pomocnú ruku, nájdeme ju na konci vlastného ramena," uviedol vtedy predseda Európskej rady Donald Tusk. 

Politológ si ale myslí, že Európa a Amerika tieto nezhody prekonajú. "To sú problémy, ktoré sa dajú vyriešiť spôsobom vyplývajúcim z toho, že máme spoločné záujmy na zachovaní globálnej bezpečnosti a spolupráce," uviedol politológ a prezident Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov. 

Na konferencii Globsec sa hovorilo aj o ekológii, o rôznych formách digitálnych hrozieb, o situácii na Blízkom Východe či Kórejskom polostrove. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy