Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V kauze argentínskej dogy súd rozhodol. Pes ale stále zostáva policajným dôkazom
Zdielať na

V kauze argentínskej dogy súd rozhodol. Pes ale stále zostáva policajným dôkazom

NITRA / Polovicu života prežil ako dôkazový predmet zadržaný políciou. Vandal, argentínska doga, ktorá pred dvomi rokmi zmizla zo zamknutého domu v Hurbanove a vzápätí sa objavila na policajnej stanici v Bratislave. Dnes už štvorročný výstavný pes, ktorého hodnota sa odhadovala na 20-tisíc eur, napriek rozhodnutiu o jeho vlastníctve, zostáva policajným dôkazom.

Cez okno domu v Hurbanove zmizol dvojročný Vandal v septembri 2016. V piatok už o štvorročnej argentínskej doge rozhodoval aj súd. "Bolo určené, že výlučným vlastníkom psa plemena argentínskej dogy menom Vandal je žalobkyňa," vyjadrila sa v telefonáte Lena Kiradžiev, hovorkyňa súdov v Nitrianskom kraji. Teda pani Denisa.  

Výstavný pes zmizol z jej zamknutého domu. Polícia prípad zločinu krádeže a prečinu nedovoleného porušovania domovej slobody prerušila, do rozhodnutia o vlastníctve Vandala. Okrem pani Denisy si naň nárokuje aj pôvodná majiteľka, chovateľka z Bratislavy, ktorá Vandala bez jej vedomia odviedla z domu. Po reportáži o jeho zmiznutí ho predsa len priniesla na policajnú stanicu. A Vandal je už takmer 2 roky zadržaný ako dôkaz. 

"Prvostupňový rozsudok bol s tým, že naša žaloba je odôvodnená v plnom rozsahu a povedal, že pes je náš," poznamenal právny zástupca pani Denisy Ivan Katona. "Veľmi som sa tešila, že takto sa súd vyjadril k celej veci, potom prišlo to sklamanie," uviedla majiteľka Denisa.  

Pôvodná chovateľka z Bratislavy sa voči rozsudku o určení vlastníka odvolala. A tak Vandal zostáva dôkazom. Pani Denisa tak bude aj naďalej denne merať 25 kilometrov na úložné miesto polície, aby Vandala nakŕmila a vyvenčila. "On so mnou 24 hodín bol, s prepáčením chodil so mnou aj na záchod a teraz sa stalo čo sa stalo, niet sa čo čudovať, tá povaha toho psa sa úplne zmenila," vysvetlila.  

Žalobu na určenie vlastníckeho práva podala len pani Denisa. Pôvodnú majiteľku sa nám doteraz nepodarilo skontaktovať.  "Ťažko uveriteľné, že ja ako vlastník, a nedám žalobu na určenie vlastníckeho práva, nedomáham sa toho psa, nenavštevujem toho psa, nestarám sa o toho psa, " skonštatoval právnik Katona. "Vec nebola doposiaľ predložená odvolaciemu súdu na rozhodnutie o odvolaní," dodala na záver hovorkyňa súdov. 

"Krajský súd nie je viazaný v týchto prípadoch lehotou, veríme a budeme apelovať na krajský súd, keďže sa jedná o živého tvora, aby istým spôsobom, ak sa tu bude dať, nás uprednostnil," vyjadril sa k celej veci a postupu právnik Ivan Katona. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy