Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Kauza únosu Vietnamca sa zamotáva. Nemci tvrdia, že Saková nehovorí pravdu
Zdielať na

Kauza únosu Vietnamca sa zamotáva. Nemci tvrdia, že Saková nehovorí pravdu

BRATISLAVA / Kauza okolo únosu niekdajšieho vysoko postaveného Vietnamca, sa čoraz viac zamotáva. Prestížny nemecký denník tvrdí, že ministerka Saková nehovorí pravdu, keď tvrdí, že na vnútre sa o únose dozvedeli až v januári. Karty teraz zamiešala aj generálna prokuratúra. Nemci si podľa nej pýtali informácie k prípadu už vlani. O prípade sa nedávno s našim premiérom Pellegrinim rozprávala aj Angela Merkel.

"V čase, keď sa údajný únos udial, nemecká strana nás neinformovala. Akonáhle si vyžiadali v auguste minulého roka informácie, na každé dožiadanie reagujeme," takto pred niekoľkými dňami Denisa Saková opisovala spoluprácu s Nemcami na prípade vplyvného Vietnamca, ktorého vlani v júli uniesli v Berlíne. Podľa nej však až začiatkom tohto roka bolo jasné, o čo presne Nemcom ide a že vyšetrujú zavlečenie s prestupom hlavných aktérov v našom vládnom hoteli Bôrik. Ešte vážnejšie vyznievajú podozrenia nemeckých médií, že na transport uneseného mohol slúžiť slovenský vládny špeciál.
"My sme sa o tejto kauze dozvedeli v januári tohto roku," vysvetľuje Saková.

​A práve toto tvrdenie spochybňuje vplyvný denník Frankfurter Allgemeine Zeitung, ktorý sa prípadu podrobne venuje. Podľa jeho zistení slovenská polícia aj prokuratúra mali informácie o únose už v novembri. Následne mal súd v Bratislave vydať nariadenie, aby mobilní operátori poskytli údaje k telefónnym číslam dvoch podozrivých.

Sudcovia opisujú, čo sa stalo v Berlíne 23. júla 2017, ako bol Trinh vtiahnutý do auta. Vysvetľujú, prečo sa hľadajú podozriví. Už v novembri mohla Saková vedieť, že to, čo sa stalo v hoteli Bôrik, súviselo s únosom. Zo súdu sa nám dnes odpoveď získať nepodarilo. Prokuratúra ale informácie nepriamo potvrdila. "Generálnej prokuratúre boli v súvislosti s trestným konaním doručené 3 žiadosti o právnu pomoc a to z Nemecka. Dve v roku 2017, tie boli už vybavené," informuje hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.  

Mnoho otáznikov

Samotné ministerstvo oponuje, že v novembri sa Nemci pýtali výlučne na to, kto bol v júli na schôdzke v hoteli Bôrik a aký bol účel stretnutia. "V tejto žiadosti nebola žiadna informácia o únose vietnamského občana z Nemecka. Či v rámci medzinárodnej právnej pomoci boli v tejto veci dopytované aj iné organizácie, MV SR nemôže mať a ani nemá informácie," píše sa v stanovisku ministerstva. 

Prípad, ktorý otvára mnoho otáznikov, už raz ministerka Saková vysvetľovala v parlamente na hodine otázok. Opozičným poslancom to však nestačí a tak si ju predvolali na utorok na brannobezpečnostný výbor.

"Aj na základe odpovedí budeme schopní vyhodnotiť, či ministerstvo vnútra úmyselne zahmlieva, alebo len nemá informácie," poslanec Gábor Grendel. Podľa Ľubomíra Galka sa budú pýtať aj na to, prečo sme Nemcom neposkytli kamerové záznamy, keď sme ich ešte mali. "Vieme, že nemecká strana sa pýtala slovenskej strany už v auguste na situáciu okolo únosu, a to bolo ešte v termíne, keď neboli zničené," myslí si poslanec Ľubomí Galko. 

 A známe zatiaľ nie je ani stanovisko Vietnamu. MZV si predvolalo vietnamského veľvyslanca pred vyše týždňom, zatiaľ ale nedostalo žiadne odpovede.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy