Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ministerstvo si predvolalo vietnamského veľvyslanca. Pellegrini kontaktuje tajnú službu
Zdielať na

Ministerstvo si predvolalo vietnamského veľvyslanca. Pellegrini kontaktuje tajnú službu

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo veľvyslanca Vietnamskej socialistickej republiky (VSR) Minh Trong Duonga. Dôvodom sú medializované informácie o únose vietnamského občana z Nemecka údajne cez Slovensko s použitím slovenského vládneho špeciálu.

Generálny riaditeľ politickej sekcie rezortu diplomacie Marián Jakubócy požiadal o vysvetlenie závažných podozrení o zavlečení občana Vietnamu Trinha Xuana Thanha do vlasti. "Ak sa tieto podozrenia potvrdia, budeme to považovať za vážny incident s negatívnym dopadom na naše bilaterálne vzťahy. Dôrazne odmietame spájanie Slovenska s takýmto konaním, ktoré je neprípustným a odsúdeniahodným porušením medzinárodného práva,“ konštatoval Jakubócy. Ako ďalej uviedol, ak nebude vysvetlenie dostatočné, Slovenská republika si vyhradzuje možnosť prijatia ďalších opatrení v zmysle diplomatickej praxe.

Premiér obvinenia odmieta 

Spojitosť Slovenska s únosom odmietol premiér Peter Pellegrini. Argumentoval, že meno uneseného sa nenachádzalo na zozname cestujúcich lietadlom. Ministerstvo vnútra vyjadrilo znepokojenie nad tým, že návšteva ministra pre vnútornú bezpečnosť Vietnamu To Lama mohla byť zneužitá na iné ako pracovné a priateľské stretnutie. Pellegrini si v pondelok bude žiadať informácie od tajných služieb. "Plánujem sa v tejto veci obrátiť aj na naše tajné služby, aby ma informovali, či mali alebo nemali vedomosti o takomto konaní," povedal premiér. 

"Všetko, čo sa stalo, treba položiť na stôl. Premiér Pellegrini mi sľúbil vysvetlenie a dúfam, že všetky informácie, ktoré Slovensko má, nám poskytne," povedala rozhodne nemecká kancelárka Angela Merkel. Bezpečnostný analytik, ktorý v minulosti šéfoval Úradu ochrany ústavných činiteľov hovorí, že ak v Nemecku uniesli niekdajšieho komunistického funkcionára, naše tajné služby o tom mali vedieť. A ak to podcenili, je to zlyhanie.

Kamerové záznamy

Podľa Nemcov auto, ktoré malo niekdajšieho vietnamského funkcionára previesť na Slovensko, parkovalo pred vládnym hotelom Bôrik. Kľúč k odhaleniu, či tu bol alebo nie, by tak mohli priniesť kamerové záznamy. "Je pod kontrolou úradu ochrany ústavných činiteľov, je to vládny hotel a to by som sa čudoval, keby nebol monitorovaný zo všetkých strán. Len je otázne, či vôbec niekto vystúpil z toho vozidla, či tam po celý čas nesedel," myslí si bezpečnostný analytik Juraj Zábojník. 

Kamerové záznamy by podľa neho malo mať aj letisko. Na druhej strane pripúšťa aj to, že vystaviť falošné doklady unesenému a prepašovať ho na palubu, nie je nereálne. "Je to v úplne inej, diplomatickej zóne, kde nie sú tie opatrenia také prísne,"  dodáva Zábojník. Bývalý minister zahraničných vecí Milan Kňažko si myslí opak. "Je nemysliteľné, aby neboli informovaní, kto je členom delegácia, komu zverujeme vládne lietadlo a vôbec, ako k tomu došlo, že sme ho požičali do Prahy aj do Moskvy." 

Odsúdený za korupciu

Trinh Xuan Thanh bol predsedom predstavenstva a predsedom štátnej stavebnej spoločnosti. Odsúdili ho za korupciu dvakrát na doživotie. V auguste 2016 prišiel do Nemecka s diplomatickým pasom, kde požiadal o azyl. Vietnamská polícia niekoľkokrát vyzvala nemecké úrady, aby ho vydali do Vietnamu. Z Nemecka ho uniesli 23. júla 2017.

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy