Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kríza v nemocnici v Zlatých Moraviec. Vedenie ju popiera
Zdielať na

Kríza v nemocnici v Zlatých Moraviec. Vedenie ju popiera

ZLATÉ MORAVCE / V nemocnici v Zlatých Moravciach mali zatvoriť od mája interné oddelenie. Objavili sa informácie, že sanitky už budú pacientov z okolia voziť do iných zariadení. Prevádzkovateľ siete nemocníc však tvrdí, že sa tam nič zatvárať nebude.

Za všetkým má byť nedostatok lekárov. Podľa nášho zdroja z prostredia nemocnice už lekárka s primárkou nezvládali nápor služieb a dali výpovede. Jedno z kľúčových oddelení tak mali zatvoriť. K dispozícií má TV JOJ list adresovaný krajskému operačnému stredisku, v ktorom sa píše, že pacientov určených na interné oddelenie majú voziť do okolitých nemocníc. "Oddelenie vnútorného lekárstva vrátane JIS dočasne uzatvárame dňom 1. 5. 2018," stojí v liste záchranárom.

"Minulý týždeň sme dostali informáciu o tom, že nemáme smerovať ambulancie na interné oddelenie v Zlatých Moravciach," vyjadrila sa Alena Krčová, hovorkyňa operačného strediska záchranárov. Ide o oficiálnu žiadosť. Je na nej meno riaditeľky a nad ním je podpísaná námestníčka nemocnice. "Nemám povolenie komunikovať s médiami," vyjadrila sa Marta Eckhardtová, riaditeľka nemocnice. Podľa zriaďovateľa nemocnice v tomto prípade ide o individuálne zlyhanie a interné oddelenie zatvárať nebudú.

"Zverejnené informácie o obmedzení zdravotnej starostlivosti, ktoré naviac neboli poskytnuté štatutárnym zástupcom považujeme za individuálne zlyhanie,povedala za nového majiteľa nemocnice Alžbeta Sivá z Agel Sk. V pondelok bola táto informácia upresnená, že interné oddelenie bude naďalej fungovať v normálnom režime.

O koho zlyhanie ide ostalo nejasné. Podľa prevádzkovateľa siete nemocníc na oddelení, ktoré mesačne hospitalizuje vyše stovku pacientov, zabezpečujú lekárov z iných nemocníc. "Interné oddelenie sa nezatvára samozrejme má svoje problémy ale za žiadnych okolností sa nezatvára a bude fungovať ďalej," tvrdí primátor Zlatých Moraviec, Dušan Husár.

Nemocnica bola posledná na Slovensku, ktorá ešte donedávna patrila  mestu. Pred vyše rokom ju predali do rúk súkromnej spoločnosti. V podmienkach vraj bolo aj to, že 4 oddelenia v nej musia fungovať aj naďalej. "Mesto Zlaté Moravce má jednu akciu, teda keď zasadá valné zhromaždenie je tam primátor,"  hovorí Husár.

Pozrite si archívnu reportáž o podobných problémoch v Národnom onkologickom ústave:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy