Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Záhadný prach zo Sahary nedá spávať konšpirátorom ani vedcom
Zdielať na

Záhadný prach zo Sahary nedá spávať konšpirátorom ani vedcom

BRATISLAVA / O saharský prach, ktorý nám pred pár dňami znečistil naše autá sa zaujímajú nielen vyznávači sprisahaní a konšpirácií. Jedna skupina ľudí krúti nad ním hlavami a vidí za tým sprisahanie temných síl, druhá na ňom nevidí nič mimoriadne. Skúmať ho budú aj naši vedci.

Na sociálnych sieťach posledné dni kolujú správy o podozrivom prachu. Dovialo ho k nám zo Sahary a počas nočného dažďa znečistil zaparkované autá naprieč Slovenskom. Vedci v tom ale nevidia nič zvláštne, podľa nich sa tak deje každý rok. Saharský prach sa skladá z viacerých látok, ktoré sú príčinou, že reaguje na magnet. "Do istej miery môže byť magnetický, pretože pochádza z rôznych lokalít púšte a sú tam niektoré miesta, ktoré obsahujú aj oxidy železa. Tie môžu byť magnetické," vyhlásil riaditeľ Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied Ján Madarás.

"V prúdení veľmi teplého pôvodom tropického vzduchu sa do vysokých častí atmosféry dostane aj jemný piesok z tejto púšte, ktorý putuje až nad Stredozemné more a v dôsledku iných procesov sa vytvoria v atmosfére podmienky na zrážky, a teda padá s týmito kvapkami dažďa," vysvetlila proces fungovania meteorologička z Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. 

Saharský prach letiaci tisíce kilometrov stráca svojou cestou ťažké čiastočky a k nám sa dostane už len jemný prášok. Ten sa stáva už len málo magnetickým, keďže oxidy železa sú ťažšie. "Prachové častice pozostávajú z veľmi malých častí kremeňa, ílových minerálov, vápnitých minerálov a ďalších minerálov, ktoré majú väčšiu hmotnosť a vypadávajú z priestoru skôr," objasnil Madarás.

Aj za normálnych okolností je v našom ovzduší neustále prítomný prach. Časť z neho tvoria organické látky, časť prirodzené minerály a technogénny prach, ktorý si vyrábame sami. "Technogénny prach môže pozostávať okrem bežných sadzí aj z popolčeka z elektrární alebo prachu, ktorý vzniká pri používaní dopravných prostriedkov. Aj v blízkosti železníc alebo ich nástupíšť existuje takýto magnetický prach," vysvetlil.

Saharský prach sa rozhodli skúmať vedci aj naďalej. "Ide najmä o štúdium minerálneho zloženia, ale chceme urobiť aj chemizmus. Momentálne máme vzorku z Bratislavy, ale uvítali by sme, ak by sa nám podarilo získať aj vzorky z iných častí Slovenska, aby sme mali predstavu o tom, ako to bolo distribuované," uviedol vedecký pracovník Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied Igor Broska. Výsledky analýzy tejto vlny saharského prachu by mali byť k dispozícii už vo štvrtok.  

Ako správne očistiť auto od saharského piesku? Pozrite si video. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy