Skoro jasno
18°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Učiteľka vystúpila na zhromaždení Za slušné Slovensko. Na druhý deň šla na koberček k riaditeľovi
Zdielať na

Učiteľka vystúpila na zhromaždení Za slušné Slovensko. Na druhý deň šla na koberček k riaditeľovi

HUMENNÉ / Učiteľka z Humenného vystúpila na proteste Za slušné Slovensko a vraj má preto problémy. Hovorí, že riaditeľ školy jej chce dať podpísať porušenie pracovnej disciplíny. Zriaďovateľom školy je mesto. Učiteľka tvrdí, že iba využila právo na slobodu prejavu.

"Na zhromaždení som vyjadrila svoju osobnú skúsenosť, ktorou som prechádzala v minulom roku," uviedla učiteľka Základnej umeleckej školy v Humennom Daniela Polovková, ktorá je učiteľkou Základnej umeleckej školy už desiatky rokov. Na proteste Za slušné Slovensko vystúpila v nedeľu, v čase svojho voľna. Hneď na druhý deň si ju podľa jej slov zavolal poverený riaditeľ. "Bola som písomne napomenutá o porušení pracovnej disciplíny, nakoľko som porušila jeho zákaz," povedala Polovková. Poverený riaditeľ sa vyjadrovať nechce. "K vzniknutej situácii sa nebudem vyjadrovať, všetko, čo rieši pani Polovková, je jej súkromná záležitosť," povedal poverený riadením ZUŠ v Humennom Igor Hanák. 

 Písomné napomenutie učiteľka odmietla podpísať. "Mrzí nás neustále stupňovanie výmyslov a klamstiev bývalej riaditeľky v médiách a na verejných zhromaždeniach. Pravdou je, že sama požiadala o uvoľnenie z funkcie, keď na škole počas jej vedenia klesol počet žiakov o 78, zhoršovali sa medziľudské vzťahy a pre zlé hospodárenie v školskom roku 2016/17 bolo potrebné uvoľniť z rezervy Mesta Humenné 52 000 eur navyše pre ZUŠ. Polovková je aj naďalej zamestnankyňou školy s jediným rozdielom, že nepoberá plat riaditeľky školy, ale plat pedagogického zamestnanca. Nemáme informácie o tom, že pani Polovková dostala písomné napomenutie od nového riaditeľa," uviedla vedúca odboru školstva Ľubica Burešová. 

Podľa Polovkovej peniaze v roku 2017 chýbali z dôvodu nesprávne nastaveného normatívu na žiaka v individuálnom vyučovaní, pričom ten humenský je podľa jej rovnania s okolitými mestami najnižší. "Tak ako všetci ostatní zamestnanci musí aj ona rešpektovať jeho pokyny. Všetky rozhodnutia sú plne v jeho kompetencii a mesto do nich nijako nezasahuje," dodala Burešová.

Napriek súčasnej kritike, samospráva v minulosti poverila Polovkovú riadením spolu šesťkrát a od mesta mala aj pozitívne hodnotenia. Podľa iniciatívy slovenských učiteľov Polovková nič neporušila. "Bolo by to poprenie demokracie, keby sa zamestnanec nemohol vyjadriť o tom, čo sa deje na škole
takéto zasahovanie do práv a slobôd učiteľa je hrubým porušením demokratických princípov," povedal Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov.

Právnik vysvetľuje, že právo slobody prejavu zabezpečuje Ústava a tá je nadriadená nad zákonom. "Táto učiteľka nemôže byť postihnutá za takýto prejav, ona kritizovala postup mesta a vychádzala zo svojich osobných skúseností," povedal právnik Milan Ficek. Poverený riaditeľ pre TV JOJ povedal, že takáto medializácia škole škodí, ak tieto okolnosti zverejníme, viac cez dvere neprejdeme. 

Učiteľka zdôrazňuje, že škole uškodiť nechcela. "Ja som len využila svoje ústavné právo," dodala Polovková. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy