Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Gajdoš vysvetľoval vrtuľníky Mi-17. Veľké preverovanie náhradných dielov
Zdielať na

Gajdoš vysvetľoval vrtuľníky Mi-17. Veľké preverovanie náhradných dielov

BRATISLAVA / Keď armáda z bezpečnostných dôvodov náhle pozastavila lietanie vrtuľníkov Mi-17, vyvolalo to rozruch. Špekulovalo sa najmä o neoriginálnych náhradných dieloch. Parlamentný výbor pre obranu si preto pozval ministra Gajdoša, aby veci vysvetlil.

Ministerstvo obrany informovalo o pozastavení leteckej prevádzky týchto helikoptér pred dvomi mesiacmi. Argumentovalo bezpečnosťou pilotov a pasažierov.
"Sú to štandardné postupy v prípade zistenia takýchto nezrovnalostí," hovorí minister obrany Peter Gajdoš. 

Pozornosť okamžite zbystrila nielen opozícia, ale aj analytici. "Sa nebavíme o nejakom obyčajom BVP-čku, ktoré sa niekde zadrhne a zostane stáť na ceste, ale jedná sa o vrtuľník, ktorý v prípade, že je nejaká porucha, jednoducho spadne a môže spadnúť aj na obytnú zónu," povedal bezpečnostný analytik Juraj Krupa. 

Minister Gajdoš pred poslancami priznal, že zistili určité administratívno-technické nedostatky. Nariadil preto veľké preverovanie náhradných dielov nielen pre vrtuľníky Mi-17, ale aj pre ostatné lietadlá. "Koncom apríla bude vykonaná finálna kontrola na leteckých základniach v zásobách, a do 30.6. vo všetkých skladových zásobách ozbrojených síl v Nemšovej a v Poprade," povedal Gajdoš. 

Následne chce Gajdoš vyvodiť dôsledky. Podľa exministra obrany Galka však hlavný problém môže byť v tom, že v niektorých Mi-17-kach mohli byť namontované neoriginálne náhradné diely. Teoreticky tak mohli byť ohrozené životy. "Ak to bola neoriginálna súčiastka, tak treba zistiť, kto to tam namontoval, kto to umožnil namontovať a kto to dodal. tieto tri subjekty treba zistiť a treba voči nim zahájiť velice nekompromisnú represívnu cestu," uviedol bývalý minister obrany Ľubomír Galko. Tento príbeh sa teda ešte neskončil a je pravdepodobné, že po čase sa poslanci udalosťami okolo vrtuľníkov budú zaoberať znova.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy