Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Talianskym podnikateľom sa kopia problémy. Nevyplatené mzdy a vypúšťanie neznámych kvapalín
Zdielať na

Talianskym podnikateľom sa kopia problémy. Nevyplatené mzdy a vypúšťanie neznámych kvapalín

PAPÍN / Talianske podnikanie na východe prináša ďalšie problémy. O družstvo v Papíne sa začali zaujímať inšpektori práce, a to pre údajné meškanie výplat. TV JOJ pred pár týždňami upozornila na vypúšťanie neznámej zapáchajúcej tekutiny na polia pri Humennom. Úrady to preverili a zistili porušenie zákona. Tým sa ale talianske problémy nekončia.

"Súd som vyhral a súd rozhodol, že mi má vyplatiť viac ako šesť a pol tisíc eur do troch dní od právoplatnosti rozsudku," uviedol zamestnanec František z Agrokomplexu v Humennom. Aj keď mu súd v celom rozsahu vyhovel, radosť je predčasná. "Rozsudok nemôže byť opatrený doložkou právoplatnosti a vykonateľnosti súdneho rozhodnutia z dôvodu povolenej reštrukturalizácie žalovaného," povedala hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová. 

Kým nie je rozsudok právoplatný, Taliani Františkovi platiť nemusia. Muž už navyše zmeškal aj 30 dňovú lehotu na prihlásenie svojho nároku do reštrukturalizácie. Firma sa do reštrukturalizácie dostala ešte začiatkom roka, no súdu to v priebehu konania neoznámila. "Plánujem urobiť všetko preto, lebo to sú moje peniaze, a ja sa ich nemienim vzdať," povedal František. 

Obrátil sa preto na Generálnu prokuratúru s podozrením zo spáchania trestného činu nevyplatenia mzdy a odstupného. Právnik navyše vysvetľuje, že nejedna firma, ktorá sa dostane do reštrukturalizácie, neskôr aj tak končí v konkurze. "Potom by bolo možné v rámci garančného poistenia požadovať mzdu, ktorú má priznanú aj súdnym rozhodnutím," vysvetlil právnik Milan Ficek. 

Mzdy meškajú vo viacerých talianskych podnikoch

Podľa obchodného registra figurujú talianski podnikatelia aj v obci Papín. Podľa Jána, ktorý tam odpracoval 30 rokov to po tom, ako v obci Papín začali podnikať Taliani išlo dolu vodou. "Vidím tie prázdne polia, zbytočne štát platí dotácie na našich pozemkoch, dotácie idú pre neho na účet. A on tu príde raz za päť rokov skosiť," uviedol obyvateľ obce Papín Ján. Zamestnanci sa tiež sťažujú na meškajúce mzdy. Na kameru ale zo strachu hovoriť nechceli.

Inšpektori preto na hospodárskom dvore vykonajú inšpekciu práce, aby tvrdenia zamestnancov preverili. "Či zamestnávateľ poskytuje zamestnancom mzdy, či ich poskytuje v termíne splatnosti," povedal vedúci inšpektor Inšpektorátu práce v Prešove Peter Klec na adresu toho, čo budú preverovať. 

​Štyrom subjektom Talianov už inšpektori pre meškajúce výplaty uložili pokutu vo výške viac ako 7 000 eur. Tým sa ale talianske problémy na východe nekončia. Pred pár týždňami TV JOJ upozornila na vypúšťanie neznámej zapáchajúcej tekutiny na polia medzi Humenným a Brekovom. Úrady urobili kontrolu a zistili porušenie zákona. "Subjekt aplikoval digestát bez povolenia a aplikácia bola vykonaná na pôdu zamrznutú a pokrytú vrstvou snehu," povedal hovorca ministerstva pôdohospodárstva Michal Feik. 

Pozrite si archívnu reportáž o vypúšťaní neznámej kvapaliny neďaleko miesta podnikania talianskych podnikateľov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy