Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ťažké stroje vypúšťali špinavú tekutinu neďaleko sídla talianskych podnikateľov. Na rade sú kontrolóri
Zdielať na

Ťažké stroje vypúšťali špinavú tekutinu neďaleko sídla talianskych podnikateľov. Na rade sú kontrolóri

HUMENNÉ / V súvislosti s podnikaním Talianov na východnom Slovensku sa TV JOJ podarilo nakrútiť podozrivé dianie priamo na jednom z polí. Traktor tam vypúšťal zvláštnu tekutinu so silným zápachom.

Ešte pred troma týždňami sa TV JOJ podarilo natočiť ako na poli v Humennom ťažké mechanizmy vypúšťali špinavú tekutinu. Na poli bol citeľný zápach močovky. Bolo to nielen pri Brekove, ale aj neďaleko sídla firmy talianskych podnikateľov. Podľa predsedníčky agrárnej komory Slovenska je táto činnosť od 15. novembra do 15. februára zakázaná. Aj keď tieto zábery boli natočené koncom februára, upozorňuje na iný možný problém. "Nemôže sa vtedy, keď je pôda zamrznutá do hĺbky osem centimetrov alebo je tam sneh päť centimetrov, alebo je zamokrená pôda súvisle tak, že normálne je tam voda," povedala predsedníčka Agrárnej komory Slovenska Helena Patasiová.

TV JOJ sa podarilo spojiť s právnym zástupcom talianskeho podnikateľa. Povedal, že sa Taliana opýta na stanovisko, no po chvíli odpísal, že sa mu nedovolal. Predsedníčka agrárnej komory vysvetľuje, že poľnohospodár môže na poli aplikovať len to, čoho zloženie pozná. Konanie môžu prešetriť kontrolóri z pôdohospodárskej platobnej agentúry. V prípade zistenia protiprávneho konania môže nasledovať finančný postih. "Možnosť, že sa kráti celková podpora až do 20 percent," povedala Patasiová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy