Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
MAPA: Hygienici varujú pred nárastom kliešťov, toto sú najrizikovejšie oblasti
Zdielať na

MAPA: Hygienici varujú pred nárastom kliešťov, toto sú najrizikovejšie oblasti

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Úrad verejného zdravotníctva opäť varuje pred zvýšeným výskytom kliešťov. Zverejnil aj mapy najrizikovejších oblastí, v ktorých sa minulý rok vyskytlo najviac nakazených kliešťov. Tie prenášajú zväčša dve vážne ochorenia - kliešťovú encefalitídu a limskú boreliózu.

Bez ohľadu na počet nahlásených prípadov vo všeobecnosti platí, že na Slovensku existuje niekoľko prírodných ohnísk, kde je výskyt nakazených kliešťov vysoko pravdepodobný. Za takúto oblasť sa považuje napríklad Južná časť Slovenska, Tribeč Vtáčnik Nitrianska alebo Pohronská pahorkatina, oblasť Malých Karpát, Trenčín, Levice. 

Oblasti výskytu

Najlepšie sa im stále darí v povodí Váhu, no za posledné roky sa ich výskyt rozširuje aj do oblastí, kde sme na ne neboli zvyknutí. Stúpajú najmä v oblasti Trenčína, Považskej Bystrice, Bytče do vyšších zemepisných šírok. Väčšinou sú na trávnatých porastoch a nižších kríkoch. Dokonca sa nachádzajú už aj v Tatrách. Kliešte sú najaktívnejšie práve v tomto období, keď sa teplota pohybuje do 25 stupňov Celzia.  Práve preto je dôležité dodržiavať niekoľko zásad. 

Ako sa ochrániť? 

Nosiť priliehavé dlhé oblečenie, aby zakrývalo čo najväčšiu časť tela, ideálne nie veľmi farebné, pretože práve farby kliešte extrémne priťahujú. Odporúča sa používať repelent, a to nie len ak sa chystáte na prechádzku k rieke alebo do listnatých lesov, pretože kliešte sa dnes vo veľkej miere nachádzajú aj v mestských parkoch. No a samozrejme, po každom pobyte v prírode by ste si mali dôkladne skontrolovať telo. Nájdu si miesto aj vo vlasovej časti hlavy, na intímnych miestach, či v podkolennej jamke. Preto to treba dobre skontrolovať. 

Ak kliešťa predsa len nájdete, netreba robiť paniku ale čo najrýchlejšie ho z tela odstrániť. "V prípade, že tam ostane ten sosák, nie hlavička, ale sosák, treba to vybrať. Vyberá sa to podobne ako trieska," uviedla Katarína Holečková, doktorka z Kliniky infektológie a geografickej medicíny z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského.  Ak sa vám to nepodarí, vtedy už treba vyhľadať lekára. Čo najrýchlejšie odstránenie kliešťa je dôležité najmä preto, že ak ho nájdete do 24 hodín, riziko ochorenia na limskú boreliózu, ktorá sa v prvom štádiu prejavuje veľkou červenou škvrnou okolo rany, kde bol prisatý kliešť, je takmer nulové. Pred limskou boreliózou sa zatiaľ očkovaním chrániť nevieme. Lieči sa antibiotickou liečbou.

Prevencia

Prevenciu však netreba zanedbať v prípade ťažšieho ochorenia - kliešťovej encefalitídy. Tú na nás kliešť dokáže preniesť okamžite a dokonca sa ňou môžete nakaziť aj keď ste žiadneho kliešťa nemali. "Tam môže dôjsť k prenosu konzumáciou žinčice, syrov nepasterizovaných, nepasterizovanou bryndzou, nedostatočne tepelne spracovanými výrobkami najmä z ovčieho a kozieho mlieka, ale aj kravského," povedala v telefonáte Holečková.  Najideálnejším obdobím na očkovanie sú zimné mesiace, keď nie je sezóna v plnom prúde, no ani teraz vraj nie je úplne neskoro. "Tam protilátky nastupujú po druhej vakcíne, sú to 3 dávky. Ale oplatí sa očkovať, pretože sú aj skrátené verzie. Nebezpečné je to okrem detí aj pre vekovú skupinu starších ľudí. U tých býva ten priebeh oveľa horší," dodala na záver Katarína Holečková. 

Pozrite si archívnu reportáž o sezóne kliešťov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy